42 четения

Световния ден на плетенето отбелязаха в читалище „Надежда“

ДАМИ ОТ КЛУБА ПО БИТОВА КУЛТУРА КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЛЕТОХА НА ОТКРИТО В ПЕТЪК и така отбелязаха Световния ден на плетенето. Те показваха различни видове плетки на всички, които пожелаха да направят първите си стъпки в това умение. Освен че поработиха в двора на читалището, дамите си спретнаха и жур. „Журът е бил популярен в началото на XX в., когато хората не са познавали думата парти. Събирали са се през деня, не вечерта, в някой частен дом и са поработвали нещо на сладки приказки, сладкиши и кафе. Имали са и сладко, при нас особено популярно е било бялото сладко, което всъщност е особеният и отличителен белег на жура“, разказва Евелина Митева, която е част от клуба и майсторка на плетивата.

26 жени посещават Клуба по битова култура към търновското читалище. Най-възрастната от тях е на 92 г., най-младата – на 38. За да разпространяват занаятите си и да привлекат още участници в своите събирания, те започват да правят Лятно училище по бродерия в читалището. Веднъж в седмицата ще се събират децата, които Евелина Митева ще учи на най-елементарни умения. Възрастните ще се занимават индивидуално и според личното си свободно време.

Идеята за лятното училище е на библиотекарката Бисера Дживдерова, която от миналата година реализира инициативата си „Помощник на библиотекаря“. Малки помощници тя ще си има и това лято. 10 деца вече са се записали за участие в тези занимания, в които те ще четат книги, ще помагат на библиотекарите Бисера Дживодерова и Евелина Митева при подреждането на новите книги и ще опознават правилата на работа във всяка библиотека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!