В Хотница правят най-големия карбут у нас | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

В Хотница правят най-големия карбут у нас

Публикувана на: 19.06.2018г. 8696 прегледа

Кметът Десислав Йорданов: „Предоставил съм 6 дка поляна, пазарът всяка втора неделя от месеца е форма на туризъм и бизнес”

 

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КАРБУТ У НАС ЗАПОЧВАТ ДА ПРАВЯТ В ХОТНИЦА, КАТО ТОЙ ЩЕ ЗАМЕНИ И ТРАДИЦИОННИЯ НЕДЕЛЕН ПАЗАР ОТ ДРАГИЖЕВО, КОЙТО СЕ ЗАКРИВА. „Селският пазар в Драгижево спира и всички се местят в Хотница. Това е форма на туризъм и бизнес. Предоставил съм 6 дка поляна край селото на организаторите. При нас пазарът вървеше в центъра, но с новите посетители мястото отеснява. Организаторите поддържат терена и го почистват. Всичка са доволни. Хотница се слави като една от първите големи британски колонии у нас. Карбута ще правим всяка втора неделя от месеца“, коментира местният управник. В много държави, в това число и във Великобритания, има места, където хората излагат ненужната си покъщнина и всякакви стоки втора употреба направо върху капаците на колите си или в багажниците, откъдето идва и наименованието карбут (от английски – car – кола, boot – багажник). Освен че се освобождават от непотребните им вече вещи, англичаните се запознават с техни сънародници, създават нови приятелства и контакти. На подобни събития идват не само хора, живеещи в областта, но и такива от съседни региони. Доста нашенци откриват карбута като форма на търговия и туризъм и постепенно карбутите изместват популярните у нас битаци.

Хотничани с удоволствие приемат част от традициите на чужденците. Казват, че тези разпродажби на селската поляна не са само начин се отърват от ненужни вещи, книги, дрехи и куп вехтории, а и чудесно неделно веселие, точно като в английските филми. „ Идват англичани от цялата област, даже и от други области и наши местни хора. Непотребни неща, които стоят по таваните, не представляват за нас вече интерес, но за тях представляват и си помагаме по този начин”, разказва кметът. Идеята за карбута в Хотница е на семейство Крис и Мари, които преди две години поканили своите съседи и британците от региона на неделна разпродажба.

Досегашният най-голям карбут, който се прави близо 10 години, бе в Драгижево, а „Борба“ е публикувал няколко репортажа от живописното събитие, организирано от Ник и Ники Китсън. Драгижевският пазар бе и първият в България типично британски карбут, но вече имението на британците отесня за посетители и те решават да го спрат.

Ник и Ники съветват всички любители на този тип пазари да се насочат към Хотница, където пък са създали всички условия.

С. МАРИНОВ

loading...

Коментари за "В Хотница правят най-големия карбут у нас"

 • 26.06.2018 в 10:33

  Каква прекрасна българска дума КАРБУТ !!!!!!! Просто си спомняме как нашите баби ходеха на КАРБУТА! Напишете го с българските думи!

  Отговор
  • 06.07.2018 в 17:26

   Ами вашите баби със сигурност не са ходели на такъв тип пазар, просто защото това е нещо ново за България. Коментара ви лъха на злоба и комплексарщина.

   Отговор
 • 22.07.2018 в 16:06

  Къде ще бъде разположен базарът??

  Отговор
 • 02.08.2018 в 10:56

  Следващият селски пазар в Хотница ще бъде на 12 август.
  Хотница е на 15 километра северозападно от Велико Търново и има знаци за пазара от центъра на селото.

  Отговор
 • 20.08.2018 в 10:05

  Да държиш на езика си, не е злоба и комплексарщина.Робуването на чуждото, е комплексарщина.

  Отговор
 • 03.09.2018 в 9:56

  нешенската дума е „битак“

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!