След златото от международен конкурс за пианисти близначките Теди и Алекс Даскалови спечелиха бронзови медали от математически турнир

Участие в космически лагер в Измир са спечелили ученичките от СУ „Емилиян Станев”

 

БРОНЗОВИ МЕДАЛИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ТУРНИР „МАТЕМАТИЧЕСКИ ЗВЕЗДИ“ СПЕЧЕЛИХА БЛИЗНАЧКИТЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТЕОДОРА И АЛЕКСАНДРА ДАСКАЛОВИ. Двете талантливи момичета са възпитанички на СУ „Емилиян Станев“, където догодина ще бъдат в VІІ клас.

Състезанието в Пловдив е събрало най-добрите млади математици от страната. Всички те са призьори от други конкурси по точната наука, които са се провели през годината. На „Математически звезди“ участието става само с лична покана, каквато Теди и Алекс са получили от организаторите, заради многобройните им успехи в областта на математиката.

Двете момичета са се състезавали първо в индивидуалните кръгове – полуфинал и финал. Там математиците са разделени в три групи – децата от София, участниците от Пловдив и всички останали от страната. До финала са достигнали 14 деца в тяхната категория, като най-добрите седем са получили правото да мерят сили и в отборната надпревара. И Алекс, и Теди са успели да стигнат до отборното състезание, където отборите вече са били смесени и събрани на случаен принцип. В тази част на турнира децата са решавали задачи от областта на приложната математика. Тимът, в който са попаднали Теди и Алекс, е спечелил третото място в националния турнир.

В резултат на отличното си представяне в „Математически звезди“, в останалите състезания през учебната година и най-вече заради бронзовите си медали в Сингапурската олимпиада, близначките са получили правото да участват в два математически лагера през лятото. Първият е в Лесидрен, вторият – в Камчия. Там децата ще работят заедно с доц. Ивайло Кортезов от Българската академия на науките.

САМО НЯКОЛКО ДНИ ПРЕДИ ДА ЗАМИНАТ ЗА ПЛОВДИВ ДА РЕШАВАТ ЗАДАЧИ, МОМИЧЕТАТА бяха на международен конкурс за млади пианисти в македонския град Гевгелия. Там Теди и Алекс са се конкурирали със свои връстници от всички балкански държави. И двете са си тръгнали със златни медали от този конкурс. Александра Даскалова е спечелила първото място с максималните 100 точки, а Теди – с 99,33 точки.

УЧАСТИЕ В КОСМИЧЕСКИ ДЕТСКИ ЛАГЕР СА СИ СПЕЧЕЛИЛИ ДВЕТЕ БЛИЗНАЧКИ И ПРИЗНАВАТ, ЧЕ ТОВА Е ГОЛЯМАТА ИМ СБЪДНАТА МЕЧТА. Лагерът е в Измир и започва в началото на юли.

За да отидат там, момичетата се включили в конкурса за есета на тема „Спорт в Космоса“. Състезанието е само на английски език и Алекс и Теди се подготвили с помощта на преподавателката си по английски език в езиковата школа „АBC“ Лаура Куин. Алекс избрала да пише по голямата тема на конкурса „Спорт в Космоса“, а Теди писала за „Създадено в Космоса – използвано на Земята“.

Лагерът, на който Теди и Алекс заминават, е създаден по модел на NASA и е единственият функциониращ за Европа учебно-тренировъчен център. Участието на момичетата струва 2500 долара и те ще отидат в лагера благодарение на помощта, която са получили от фондации и частни фирми. Преди да започнат да кандидатстват за тези стипендии, майката на момичетата Петя Георгиева писала няколко пъти до Община Велико Търново за съдействие, но не получила никакъв отговор. За да помогне на децата си да сбъднат мечтата си, тя пуснала документи и до няколко фондации, които веднага отговорили, че за тях е чест да подкрепят талантливите момичета.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *