412 четения

Д-р Иван Николов избра МОБАЛ, защото вярва в доброто й бъдещe

ОЩЕ ПРЕДИ ДА ПОЛОЖИ ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА, МЛАДИЯТ ЛЕКАР ИВАН НИКОЛОВ БИЛ СИГУРЕН, ЧЕ БЪДЕЩЕТО МУ Е В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Избрал да специализира в отделението по неврология при д-р Евгени Недялков и споделя, че се чувства страхотно като част от колектива. 25-годишният мъж дава дежурства и в Спешно отделение, тъй като според него това е най-добрата школовка за всеки, който избира най-хуманната професия.

Д-р Николов е от Исперих, син на родители лекари, баща му е невролог, а майка му – семеен лекар. Не това обаче била причината да продължи традицията в семейството. Обмислял да се пробва в чужбина и дори преминал курс за обучение по немски език, но заради бежанската вълна в Германия се отказал.

„Избрах медицината, защото работата е свързана с разнообразие, никога няма скука, полезен си на хората, а и тази професия една от малкото, които имат сигурна и перспективна реализация не само в България“, твърди той.

Завършил е медицина в София, а по време на следването работил две години и половина като специалист по здравни грижи в неврологичното отделение на Националната кардиологична болница. Харесала му спецификата на работата и решил, че това е най-подходящата за него специалност. Също така бил и доброволец в гастроентерологичното звено в болница „Св. Иван Рилски“ в столицата, но бързо осъзнал, че тази материя не го привлича.

„Не ми се оставаше в София, затова доста време преди да се дипломирам, започнах да проучвам къде бих се чувствал добре и бих получил добър опит. Разбрах, че търновската болница е отлична база за обучение, а градът много ми допадна. Есента се срещнах с началника на отделението по неврология д-р Недялков и останах със страхотни впечатления. Когато започнах специализацията си от началото на 2018 година, колективът ме посреща много топло, всички са любезни и приветливи“, увери д-р Николов.

МАКАР ДА РАБОТИ ОТСКОРО В БОЛНИЦАТА, ВЕЧЕ ИМА И ДОПИР СЪС СПЕЦИФИЧНИ СЛУЧАИ, КОИТО СЕ СРЕЩАТ МНОГО РЯДКО. Участвал в лечението на мъж със синдром на Гилен-Баре. Заболяване, което в развитите страни е около 0,6 – 2,4 на 100 000 души население.

Отскоро пък ходи сам на консултации в Спешно отделение, когато дойде пациент с оплаквания, касаещи неврологичния сектор.

Твърди, че когато пациентите видят, че е млад лекар винаги реагират добре, а самият той подхожда с хумор и шега, за да разчупи леда и да спечели доверието им.

„Работата е много. Често идват хора, които изобщо не са за спешна помощ. Трябва да се намери начин да се обясни на обществото, че това е отделение за хора, които са в критично състояние, и да не се злоупотребява със здравната услуга“, категоричен е той.

На първото му целодневно дежурство се срещнал лице в лице със смъртта. Дошъл възрастен мъж със задух, който имал сериозни хронични заболявания.

„Помолих да го легне, за да направим ЕКГ, но той почина. Викнахме реаниматор, но усилията бяха напразни. Това щеше да се случи при всеки един лекар, но просто аз бях на смяна. Неприятно е, но това е част от работата и колкото по-бързо се запозная с черната страна на нещата, по-добре за мен като лекар. Ние не сме Бог, за да спасим всички, колкото и да се стараем, невинаги изходът е добър“, заяви д-р Николов.

25-годишният лекар се стреми към усвояване на възможно най-много знания и практически опит. Няма планове след вземане на специалност да се върне да работи в Исперих и не прогнозира добро бъдеще на тамошната общинска болница.

„В отделението по неврология имаме добра апаратура, но самата база е стара. Много се надявам скоро да се построи новия корпус към База1 и да се преместим там. Разбрах, че сливането на двете структури се планира от 30 години. Оптимист съм и вярвам, че с идването ми във Велико Търново нещата ще се случат“, допълва той.

Младият лекар в свободното си време обича да спортува и често се отдава на фитнес. Фен е на рок музиката, а самият той може да свири на пиано. Привлича го планината и периодично се отдава на преходи заедно с приятели.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Д-р Иван Николов избра МОБАЛ, защото вярва в доброто й бъдещe

 • 20.06.2018 в 13:08
  Permalink

  Браво, дано всичко да е наред в личен план за младия доктор.

  Отговор
  • 18.09.2019 в 12:10
   Permalink

   Тази твар изгони баща ми от спешна помощ с инсулт, твърдейки, че му няма нищо. На другия ден беше късно, прекалено късно. Състоянието на моя татко беше се влошило безвъзвратно. Затвор и отнемане на правата за тиква никому ненужни същества като Иван Николов.

   Отговор
 • 21.06.2018 в 11:01
  Permalink

  Неврологията е трудна но велика специалност…..все повече пациенти се нуждаят от неврологична помощт….Пожелавам на д.р Николов много успехи в дербите на неврологията и дълаг и ползотворен професионален стаж..

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!