Новини

Девет възпитаници на Езикова гимназия получиха френски дипломи

ДЕВЕТ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИХА ФРЕНСКИТЕ СИ ДИПЛОМИ (DELF) НА ОФИЦИАЛНО ТЪРЖЕСТВО В УЧИЛИЩЕТО. Документите се издават от министерството на националното образование на Франция.

Тези дипломи са вход за всички най-известни университети във Франция и френскоговорещите страни, а от тази година и за много български висши учебни заведения. За да ги получат, учениците е трябвало да се явят на изпит, който има четири компонента – слушане, четене, писмено и устно изразяване. Учениците, които са се справили успешно с изпита, са възпитаници на Веска Кирилова, ръководител на катедра „Романистика“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Гост на церемонията бяха още Мадлен Аврамова, директор на „Алианс франсез“, ръководството на училището, родители и ученици, които аплодираха представената от учениците от ІХ и Х клас театрална постановка и френските песни, изпълнени от Йоана Гърбова и Полина Петрова.

На церемонията са били връчени и наградите на Денислава Тодорова, Саша Йонова, Йоана Йорданова и Петя Петкова от ХІ „д“ клас, които завоюваха престижното второ място в раздел „Поезия“ на националния конкурс по креативно писане Marathon d’écriture. През 2017 – 2018 г. петима ученици се класираха на националния кръг на организираната от МОН олимпиада по френски език.

За четвърта поредна година гимназията във Велико Търново работи в сътрудничество с Френския институт по програмата за обмен „Ронсар“. Тя позволява на български и френски ученици да прекарат по един месец, всеки в страната, семейството и училището на своя партньор. През месец май десетокласничките Траяна Долчинкова и Мирослава Демирева са имали възможност да се обучават във Франция. Те са били настанени в семейства на свои съученички, които от началото на юни гостуват в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *