95 четения

Мъжките пауни могат да предизвикат вибрации в главите на женските от разстояние

Мъжките пауни произвеждат пулсиращ звук, когато разклатят перата на опашката си, и той предизвиква вибрации в гребена на женските, съобщи в. „Дейли мейл“.
Учени от университета на Британска Колумбия измериха биомеханичните свойства на перата на главите на женските пауни, които приличат на коронки. Оказа се, че те са свързани с по-малки пера, които действат като сензори.
„Когато симулирахме поведението на пауните при ухажване в лаборатория и разтърсването на крилата, получилият се въздушен поток предизвиква осезателни вибрации в коронката на женските – казаха учените. – Резултатите показват, че гребените на женските имат механични свойства, които им дават възможност да реагират на стимули по въздуха в честотите, характерни за социалните прояви на вида“.
Предишно изследване установи, че пауните използват резонантна честота, с която на практика хипнотизират женските. Като разклащат опашките си със същата скорост като естествения резонанс, перата вибрират с по-голяма амплитуда, но ярките им „очи“ остават неподвижни.
Резонантната честота е природната хармонична честота, при която се появяват вибрации, ако предметите не са фиксирани. По-малките предмети имат по-висока резонансна честота и вибрират по-бързо, образувайки писклив шум.
Перата от опашките на пауните издават при вибрации нисък звук, малко по-висок от границата на човешкия слух.
Учените установиха също, че мъжките с по-дълги опашки трябва да ги движат по-бързо, а това изисква по-голямо усилие.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *