21 четения

Пламен Димитров във В. Търново: „Двойно увеличение на добавката за чужда помощ при инвалиди предлага КНСБ“

Двойно увеличение на добавката за чужда помощ при хора с трайни увреждания искат от КНСБ. 18 000 от синдикалните членове в България също са с висока степен на инвалидност и живеят в малки населени места, разчитайки единствено на личните си асистенти, съобщи във Велико Търново президентът на конфедерацията Пламен Димитров.

Той е категоричен, че много от хората с трайни увреждания живеят в провинцията и са надживели семействата си. Затова разчитат единствено на собствените си възможности и на помощта, която получават за асистент.

„Ние предлагаме час по-скоро, спешно да бъде удвоена тази добавка. Тя е за чужда помощ, но е пари в брой, която получава човекът. Не ги даваме на някой асистент, не ги даваме на някаква организация, защото в тоя закон има едни посредници, тоест, има загуба на ресурс по веригата“, твърди Пламен Димитров.

Той влезе и в задочен спор с омбудсмана Мая Манолова и предложенията й, свързани със Закона за личната помощ, при който тя настоява за увеличение на средствата с още 100 милиона лв., но ограничава получаването на лица, които имат по-нисък процент инвалидност. По думите му над 3 пъти намалява подкрепата за дете с 90 процента увреждания в момента, в който навърши 18 години.

„Законът за личната помощ не решава този въпрос и някои майки го разбраха вчера по време на съвета. В това число и майки, които протестират и техните деца са на 80 или 85%. Този закон въобще не говори за тях“, обясни Пламен Димитров.

Той сподели, че има липса на диалог за решаване на индивидуалните проблеми. Според него увереността на Мая Манолова, че може да намери решение на всяка ситуация, е задълбочила проблемите на хората с увреждания. От КНСБ обясниха също, че така нареченият „закон на омбудсмана“ не е издържан правно.

„Хора с увреждания и деца с увреждания над 90% са най-тежките случаи. Те са малко над 80 000 души. Законът за личната помощ адресира само тези хора, при това по един недотам справедлив начин“, убеден е Димитров.

530 000 души са регистрирани в НОИ и получават пари от държавата, а хората с увреждания в България са над 648 000 души, сподели още Пламен Димитров.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *