Вируси може да създават условия за появата на болестта на Алцхаймер | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Вируси може да създават условия за появата на болестта на Алцхаймер

Публикувана на: 22.06.2018г. 390 прегледа

Американски учени установиха , че някои вируси повлияват поведението на гени, свързани с болестта на Алцхаймер, съобщи Асошиейтед прес.
Сред тези вируси са и два на херпеса, които са много разпространени.
Резултатите не означават, че вирусите предизвикват Алцхаймер, нито че болестта е заразна. Учените от болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк установиха по-високи нива на два вируса на херпеса в мозъци, засегнати от болестта на Алцхаймер, отколкото в здрави. След това разкриха, че вирусите влияят върху поведението на гени, свързани с болестта.
Идеята е, че инфекции от по-ранен етап в живота по някакъв начин създават условия за настъпване на болестта на Алцхаймер. Сега по-разпространената теория е, че тя се предизвиква от бета-амилоидни плаки, които задръстват мозъка. Опитите да бъдат блокирани тези плаки, обаче не са успешни.
Ако бъдат открити още доказателства за новата теория, е възможно да бъдат потърсени и нови цели за лечението на болестта на Алцхаймер.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!