Интересни факти за кучетата по случай деня, в който те могат да придружават стопаните си на работа

Във Великобритания днес се отбелязва денят, в който кучетата могат да придружават стопаните си на работа – годишно събитие с цел набиране на средства за благотворителни организации, полагащи грижи за добруването на най-предания приятел на човека. По този повод британският в. „Дейли експрес“ предлага няколко любопитни факта за кучетата:
– Денят под мотото „Доведи кучето си на работа“ не е единственият по рода си във Великобритания. В страната има също дни „Доведи дъщеря си (детето си) на работа, „Отиди пеша на работа“, „Отиди с велосипед на работа“, „Отиди с автобус на работа“.
– Във Великобритания кучетата домашни любимци са 9,3 милиона. Двадесет и пет процента от домакинствата в страната отглеждат минимум едно куче.
– Единствените домашни любимци, които числено превъзхождат кучетата, са рибките.
– Представителите на породата Басенджи са единствените кучета, които не могат да лаят. Те издават звук, напомнящ йодел.
– Представителите на породата Норвежки лундехунд имат повече пръстчета на лапите от останалите кучета – минимум шест на всяка.
– Кучетата са първият опитомен от човека животински вид. Най-ранните свидетелства за отглеждането им като домашни любимци са отпреди 15 000 години.
– Медалът „Дикин“ за храбри животни е присъден на 33 кучета – с едно по-повече от гълъбите, удостоени с честта.
– Най-ярката звезда на небосклона Сириус е известна и като „кучешката звезда“, тъй като се намира в съзвездието Голямо куче.
– Съзвездието „представлява“ митичното куче Лелап – подарък от Зевс на Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор.
– „Който си ляга с куче, става с бълхи“, гласи стара шотландска поговорка.
– „Извън кучето книгата е най-добрият приятел на човека. Вътре в кучето е много тъмно за четене“, е казал комикът Граучо Маркс.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.