5 четения

Шведите варят бира още от желязната епоха

Археолози от университета в Лунд са открили на обекта Упокра в Южна Швеция овъглени покълнали зърна – свидетелство, че още през желязната епоха живеещите в района хора са варили бира, съобщи Phys.org.
На друго място в селището са намерени пещи, поддържащи ниска температура. Находките са от 4 – 6 в. Според археолозите това са най-старите доказателства за пивоварна традиция в Швеция.
Макар археолозите често да намират следи от древни зърнени култури, доказателствата за топлинната им обработка са оскъдни. В случая наличието на пещи за сушене показва, че зърната са използвани за малц.
Бирата се прави на два етапа. Първо е малцовият процес, при който семената се намокрят, за да покълнат. При кълненето ензими преобразуват протеините и скорбялата във ферментиращи захари. Когато се образува достатъчно захар, зърната се сушат в пещ, за да спре процесът. Чак след това се вари пивото.
Бирата е била важен продукт в древните общества на много места по света. Съществуват доказателства, че в Месопотамия са произвеждали бира още преди 6000 г.
В Скандинавия обаче са намирани доказателства за варене на бира само на две места. Едното е в Дания от 1 в., а другото е на о-в Йоланд от 5-6 в.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!