Трети опит за конфискация на пари и имоти на Георги Вълев удря на камък | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Трети опит за конфискация на пари и имоти на Георги Вълев удря на камък

Публикувана на: 22.06.2018г. 4569 прегледа

Съдът отряза иска на „Антикорупция“ за отнемане на 3,6 млн. лв. от осъдения до живот

 

ВЧЕРА ЗА 10 ЧАСА СУТРИНТА В ОКРЪЖНИЯ СЪД В СТАРАТА СТОЛИЦА БЕ НАСРОЧЕНО дело за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество на стойност 3,6 млн. лв. от осъдения до живот Георги Вълев. Оповестяването на открития процес стана в „Държавен вестник“ още през март т.г., за което „Борба“ вече писа. Оказа се обаче, че делото е прекратено още преди месец, защото КОНПИ, станала известна като „Антикорупция“, не била приключила въпросната си проверка в рамките на законовия 10-месечен срок! Окръжните магистрати пък мотивирали прекратяването на скандалното дело с решение на Върховния касационен съд по темата, което се ползва като съдебна практика. А оглавяваната правителствена комисия от Пламен Георгиев вече е внесла жалба в Апелативния съд във Велико Търново против прекратяването на делото срещу бедняка милионер Георги Вълев.

ЗА ТАКАВА ВЕРОЯТНОСТ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ НАМЕКНА ПО ВРЕМЕ НА ВИЗИТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДИ около месец и заяви, че вече имало в страната съдилища, които се базират на законов срок от 10 до 13 месеца за проверки за престъпно имане, за да прекратяват дела. Искът на комисията за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество е бил внесен още на 11 ноември 2010 г., когато Вълев вече бе арестуван и разследван за мокри поръчки като член на групата „Килърите“. Тогава държавата сложи ръка върху негово имане за над 10 млн. лв. като обезпечение на бъдещ иск и когато той бъде осъден. Според „Държавен вестник“ обаче последният иск на комисията е внесен през февруари 2018 г.

ДОЖИВОТНАТА ПРИСЪДА НА БИВШИЯ ХОТЕЛИЕР влезе в сила в края на 2017 г. Заради това „Антикорупция“ поднови иска си, а Темида огласи имотите в „Държавен вестник“. Сега се оказва, че в България лявата ръка не знае какво прави дясната и няма никаква стиковка между институциите освен шумен популизъм за борба с корупцията. През това време 60-годишният Вълев води дела срещу когото му хрумне на гърба на същата тази държава с безплатни адвокати, защото е беден! В същото време имането му е определено на 3,6 млн. лв. за конфискация и е запорирано.

ЗА СЕДЕМ ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ТРИ ОПИТА ЗА КОНФИСКАЦИЯ НА имущество, придобито от престъпна дейност от затворника милионер Георги Вълев. Последният иск е за 3 611 169 лв. за 41 имота и парични суми на Вълев и на жена му Анелия, придобити от дейности, за които не са успели да докажат трудови доходи. През 2011 г. Окръжният съд запорира 54 имота за близо 10 млн. лв. по искане на комисията за отнемане на незаконно имане и като обезпечение в полза на държавата. Тогава Вълев още не е осъден. През 2016 г. пак Окръжният съд освобождава 13 имота и вдига наложен запор върху дружествени дялове във фирми и над 7 автомобила – леки и товарни, защото са били закупувани с доказани доходи.

 

Фамилия Вълеви може да си останат с тлъсти имоти по морето и не само там

 

ПРЕЗ 2011 Г. Е НАЛОЖЕНА ВЪЗБРАНА ВЪРХУ 20 ДКА В ЦАРЕВО НА фирмата „Саут коуст инвестмънт“ ООД, в която Анелия и Георги Вълеви са съдружници. Теренът е бил купен през 2005 г., а пазарната му оценка е 6 млн. лв. Имотът е за ваканционно селище „Сънрайз вилидж блок А“. През 2016 г. съдът вдига възбраната върху този имот на брега на Черно море. Цена не е посочена. Сега „Антикорупция“ иска конфискация на 686 495 лв. действителна стойност от разпореждане с 14 дка в Царево и отделно още 161 830 лв. от 788 кв. м в промишлената зона на Царево. Не става ясно как терен от 20 дка с пазарна оценка от 6 млн. лв. за седем години е станал два парцела с такъв размер и с такава цена. За пръв път в този иск до съда на „Антикорупция” се посочва и имот в Слънчев бряг. Двата парцела са с по една втора идеални части от по 8238 кв. м, а действителните суми от разпореждането с тях са по 648 770 лв. И двата терена са от 2004 г., но единият е от юли, а другият от септември. Одобрени са с една заповед на кмета на Несебър от май 2004 г. Сега се иска и отнемане на 3 дка в село Резово, община Царево. Теренът е пета категория и с ограничения по закона за биологичното разнообразие.

Да се отнеме в полза на държавата целият втори етаж от 112 кв. м в центъра на В. Търново, известен като Търговската къща и съпружеска общност на Вълеви. В определението на съда от 2011 г. за този имот е посочена стойност от 800 000 лева. Няма данни през 2016 г. съдът да го е освободил от възбраната и през 2018 г. се иска неговата конфискация. От Анелия и Георги Вълеви сега държавата иска да отнеме още 137 кв. м имот на ул. „Иван Вазов” 33 в старата столица, къща и земя върху обща площ от 1500 кв. м в еленското село Давери, нива в село Палици, изоставени ниви на различни места в Еленско от над 50 дка, дворни места в свищовското село Горна Студена, широколистни гори в Стражишко, къща и стопански постройки в Добри дял, жилище в кв. „Картала” и т.н.

 

НЯКОЛКО НОТАРИАЛНИ АКТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОБЯВЕНИ ЗА недействителни, ако съдът уважи искането на „Антикорупция“. Почти всички са от 2007 г. Тогава Анелия и Георги Вълеви продават на фирмата „Поликомерс – Г“АД една втора идеална част от 1422 кв. м, 919 кв. м на ул. „Теодосий Търновски“, имот в Арбанаси от 842 кв. м – къща и стопански постройки, 9 дка ниви в Големаните, трябва да се развалят и имотни сделки в Джулюница и Килифарево. В иска на комисията са описани още десетки ниви в села и махали в областта, които подлежат на евентуална конфискация.

146 149 лева е действителната сума по банков заем и овърдрафт по кредит от 2007 г., които Вълев трябва да върне на държавата. 42 100 лв. е реалната цена от разпореждане с хранителен магазин на ул. „Велики Преслав“ във В. Търново, 4000 лв. са получени от гараж, 10 250 лв. от придобит имот в Павел, други хиляди левове от различни имоти в страната иска да бъдат конфискувани в полза на държавата комисията, защото са с недоказан произход. 5000 лв. са били получени от 500 дяла от капитала на „Европа Палас“, 36 355 лв. от продажбата на 251 дяла от „Венид – Съни – инвестмънт“. Сега няма искане за конфискация на капитала на „Премиер Еърпорт“ ООД и дяловото участие на Вълев в още няколко търговски дружества. Запорите върху тях са били вдигнати през 2016 г. Преди две години са освободени и 7 автомобила на Вълев. Сега се иска отнемане на 10 200 лева, колкото е действителната сума, получена от продажба на товарен мерцедес.

ПОНЕЖЕ ЖИВЕЕМ В СТРАНАТА НА АБСУРДИТЕ, В КРАЙНА СМЕТКА фамилия Вълеви в лицето на съпругата и двамата сина може да си останат с тлъстите имоти по морето и с всички описани по-горе, обявени за придобити от престъпната дейност на Георги Вълев. Сега топката е в ръцете на апелативните съдии, които може и да направят различен прочит на въпросното решение на ВКС.

Нели СУКОВА

loading...

Коментари за "Трети опит за конфискация на пари и имоти на Георги Вълев удря на камък"

 • 22.06.2018 в 13:04

  Ако беше този случай в чужбина отдавна щеше да се е разделил с незаконно придобитото си имущество,но тук все още мафиотите командват . Кой знае защо?

  Отговор
 • 22.06.2018 в 19:18

  Еех, съда във Велико Търново. …
  Ми нали са си на Вълев послушковците. Колко пиене и ядене са видели. …… Как да се получи?

  Отговор
 • 22.06.2018 в 20:19

  АРТИСТИ !!!

  Отговор
 • 24.06.2018 в 13:06

  Добре де, едно не разбирам, тази антикорупционна агенция търси да изземи някакви 3 милиона в полза на държавата. А защо не търси по-големите риби дето управляват придобити имоти, централи, предприятия и подобни? Вкараха всички сикаджии в затвора ли? Дарина Павлова тея 40 милиона ходишни доходи от къде ги взема? Как е придобила хотелите по морето? Едва ли всичко е легално. Тръгнете от придобитите държавни имоти и после търсете рибки за 3 милиона. Съмнителни далавери въртят тея агенции и няма никаква логика да търсиш 3 милиона като много добре знаят къде да търсят милиарди! Губят си времето и ресурсите на държавата. Всичко май е да ни баламосват.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!