Измами в нета. Търновец продава камата на Васил Левски за 250 лв. | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Измами в нета. Търновец продава камата на Васил Левски за 250 лв.

Публикувана на: 22.06.2018г. 862 прегледа

Търновец продава камата на Васил Левски за 250 лв. Уникалната обява е публикувана в един от специализираните оръжейни сайтове в раздела за огнестрелно и хладно оръжие за колеционери. „Продавам камата на Васил Левски с неговия личен подпис. 100% гаранция за нейната оригиналност. Цена 250 лв. Разходите по доставката са за сметка на купувача”, гласи текстът на обявата. Към нея има прикачена и снимка на въпросната кама, която обаче е с изключително лошо качество. Вижда се някакво размазано хладно оръжие, пособно на нож, върху чието острие има букви, които обаче не могат ясно да се разчетат. Като град на продавача е посочен Велико Търново. В случая, разбира се, става въпрос за стопроцентова измама, тъй като оригиналната кама на Апостола на българската свобода от години се намира в музея „Васил Левски” в Ловеч, където се съхранява, заедно с неговата сабя. В случая предлаганото оръжие е възможно да е изработено в оръжейната работилница на Кирил Тенджерков на Самоводската чаршия. Четири десетилетия майсторът работи реплики на камата и сабята на Васил Левски. Сега традицията е продължена от внука му, който носи неговото име. Така, че напълно е възможно продаваната кама да е тяхно дело. Или пък да е правена от неизвестен друг майстор оръжейник или обикновен ножар.

Камата на Левски обаче не е единственото оръжие менте на бивш български поборник или революционер, което от време на време се появява в интернет сайтовете за продажба и търговия. Преди време в един от най-известните сайтове между две обяви за стар грамофон и работещ стенен часовник от края на ХІХ век, се мъдреше обявата: „Сабята на Христо Ботев, с която преминава Дунава и сече турски глави”. При това сабята се търгуваше доста евтино, само пет стотака, смешна цена за оръжие с такова национално значение. А на всичко отгоре продавачът не е публикувал и една снимка на въпросното оръжие, което поставя под доста сериозно съмнение сериозността и достоверността на обявата. Впрочем място за съмнение няма, тъй като към момента има три саби, които претендират да са принадлежали на поета революционер, като и за трите е известно къде се намират. Наред с въпросните оръжия светини, които се оказват най-обикновени ментета, в интернет могат да бъдат открити и десетки други най-различни предмети, за които продавачите им твърдят и се кълнат, че са принадлежали, ако не на великите ни революционери или владетели от Третото българско царство, то „поне” на някой от известните български поети, писатели, певци и музиканти от началото на ХХ в. до днес.

 

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!