10-километров поход за билки на Еньовден

С 10-километров поход за билки ще започне отбелязването на Еньовден във Велико Търново. В ранното неделно утро на 24 юни от града ще тръгнат организирани групи, които ще берат росни лечебни треви в местността Гарга баир и по арбанашките поляни.групи. Еньовският поход за билки ще бъде воден от  Free Wild Tours и ще започне в 6,00 часа от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.
В 10,00 часа ще започне отбелязването на деня на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди на Самоводската чаршия. Всеки ще им възможност ритуално да премине за здраве през венец,  който са вплетени  77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.
След това Улицата на занаятите ще се огласи от народна музика и ще започне Еньовденска хоротека, която ще води Райчо Димитров от Школа за български народни танци „Сръчница“.
В празничния ден на Самоводската чаршия ще се предлагат различни билкови и лечебни храни.
Еньовден се отбелязва на Самоводската чарши вече петнадесет години по инициатива на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Празникът това лято се организира в партньорство  с TarnovoRuns – Групови Упражнения и Здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.