Двама търновски катерачи дариха уникален атракцион с препятствия за Ксилифор | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Двама търновски катерачи дариха уникален атракцион с препятствия за Ксилифор

Публикувана на: 25.06.2018г. 4824 прегледа

ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ АТРАКЦИОН С ПРЕПЯТСТВИЯ ИЗГРАЖДАТ В МОМЕНТА В ПАРК „КСИЛИФОР“ КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Съоръжението представлява огромен триъгълник с размери 15-15-15 метра, простира се на 250 кв. м., издига се на 14 метра височина и е дарение от двамата търновски катерачи Ивайло Пенчев и Метин Мусов.
„Атракционът е второ поколение въжени линии, които Ивайло и Метин произвеждат. Има 14 препятствия, разпределени по седем на две нива. Първите са на около 7 метра над земята и са малко по-лесни за преодоляване. Който се справи с тях, преминава на второто ниво, което се издига на 12 метра. То също има седем препятствия, значително по-сложни и подходящи за смели и силни приключенци“, разказва шефът на Туристическо дружество „Трапезица“ Георги Димитров.
Всички препятствия са подвижни. Желаещите да изпитат физическата си сила, ловкост, сръчност и безстрашие, ще трябва да преминават по греди, да се придвижват по стъпала, през примки и да висят на въжета, да се катерят и да пазят равновесие, докато плоскостите, на които са стъпили, се движат във всички посоки.
„Участниците са подсигурени със защитни въжета, защото със сигурност ще увисват във въздуха. Ще има двама инструктори, които ще обясняват и помагат на младите нинджи“, допълва Георги Димитров. И уточнява, че уникалното съоръжение, което е единствено за България, трябва да бъде готово до средата на юли.
ОКОЛО 8000 ЛВ. ОТ ДАРЕНИЯ И СПОНСОРИ СА СЪБРАЛИ ОТ ТУРИСТИЧЕСКОТО ДРУЖЕСТВО, ЗА ДА БЪДЕ ПОДГОТВЕН ТЕРЕНЪТ ЗА АТРАКЦИЯТА. Всички строителни дейности са извършени и финансирани от екипа на „Трапезица“, напълно безплатно е монтирането. „Това е второто дарение, което Ивайло и Метин правят за Велико Търново. Преди четири години те подариха на туристическото дружество изкуствена катерачна стена, която е 140 кв. м. и е монтирана в спортния комплекс на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. За да успеем и ние да се включим в изграждането на това атрактивно съоръжение, направихме традиционния си Коледен бал на дружеството благотворителен. Именно от там дойдоха част от средствата за архитектурните дейности, геодезията, изкопите и полагането на основите“, допълва Георги Димитров.
Ивайло Пенчев и Метин Мусов са в туристическото дружество „Трапезица“ от 1985 г. И двамата са катерачи, и двамата са с множество успехи в различни национални и международни турнири, участвали са и на световни първенства по спортно катерене. Сега заедно управляват фирмата си „Уолтопия“, която е с повече от 50 % пазарен дял за въжени атракциони в света. Двамата търновци изграждат интерактивни стени за катерене, въздушни атракции, които имитират летене, въжени препятствия, изкуствени скали и пещери по всички краища на земята. Съоръжения, направени от Ивайло и Метин, работят в САЩ и Япония, в Австралия, Канада, Великобритания, Германия, Франция… Освен, че дават работа на повече от 1200 служители, двамата спонсорират детския отбор на България по катерене при участието му в европейски състезания, дават стипендии на талантливи катерачи, финансират атлети от световно ниво, сред които Шон Макол, Крис Шарма, Дейв Греъм, Рамон Джулиян, помагали са и на Боян Петров.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!