3 четения

Нов закон за горивата събра във В. Търново търговци от цялата страна; готвят протести

МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ТЪРГОВЦИ НА ГОРИВА ИЗЛИЗАТ НА МАСОВИ ПРОТЕСТИ, КАТО СА ГОТОВИ ДА БЛОКИРАТ ПЪТИЩА И ГРАНИЧНИ ПУНКТОВЕ, съобщи Николай Николов – председател на националното браншово сдружение, което се събра в края на миналата седмица на среща във Велико Търново. Представители на фирми от цялата страна дойдоха в старата столица, за да обсъдят спорни текстове от новия закон, внесен от „Обединени патриоти“, който вече е приет на първо четене.

Според бранша законът е лобистки и ще доведе до масови фалити и повишаване на цените за крайния потребител. Малките и средни фирми за горива у нас са над 420. „Според мотивите на вносителите на закона той е нужен за по-добрата конкуренция на пазара на горивата, но това на практика е невъзможно, защото след прилагането му от тях ще останат 20 търговци“, заяви Николов.

Той даде пример с един от членовете в закона, според който уставният капитал на фирмите трябва да бъде 3 млн. лв. „Това е опит да бъдат ликвидирани малките и средните фирми, които няма как да съберат тези средства“, коментира Николов. Според него с приемането на предложения закон около 20 хил. души в страната ще си изгубят работата, а в отдалечените части няма да има малки бензиностанции.

Представителите на сдружението са готови на диалог с народните представители от ресорните комисии, но същевременно обмислят и активни протестни действия.

СПОРЕД ВНОСИТЕЛИТЕ ПЪК С НОВИТЕ ПРАВИЛА ЩЕ СЕ НАМАЛИ ДЕЛЪТ НА СИВИЯ СЕКТОР, КОЙТО ЗАЕМА БЛИЗО 30% ОТ ПАЗАРА. Още миналата година беше въведено изискване всички търговци на горива да представят пред НАП обезпечение, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хил. лв. за месец, и така да се гарантира събирането на ДДС. В момента максималният размер на обезпечението е 50 хил. лв.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!