Самодейни състави и индивидуални изпълнители се събират за традиционния събор на връх Бабан

За 47-ми път на паметното място ще се пеят песни и ще се вихрят хора

Традиционният Събор на народното творчество „Бабан’2018” отново събира самодейни състава за автентичен и обработен фолклор и индивидуални изпълнители. От 09.00 часа на 30 юни на паметното и славно място, връх Бабан, пазещо спомена за героите от Априлското въстание в Севлиевския край, десетки българи ще покажат красотата на българската народна песен, страстта на хорото и тънкостта на балканджийския хумор.

Организатори на събитието са Община Севлиево, Кметство и Народно читалище „Светлина – 1928”, село Кръвеник. По традиция и тази година на паметната плоча ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност към подвига на героите.

В 47-ото издание на Събора участие ще вземат над тридесет самодейни състава за автентичен и обработен фолклор и индивидуални изпълнители от читалищата на община Севлиево. Целта на „Бабан” е да се покажат постиженията на фолклорните състави от община Севлиево, да се стимулира издирването, съхраняването и популяризирането на народното творчество, да се спомогне за откриването на млади таланти и осъществяване приемствеността между поколенията, да се възпитава любов към националните традиции, към бита и културата ни.

Всеки състав и индивидуален изпълнител ще получи почетна грамота за участие. Гости от съседни общини ще се включат с поздрав към организаторите и участниците в празника.

Веселие на раздумка с хубави песни, кръшни хора и балканджийски хумор – това е Съборът на народното творчество „Бабан”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.