ВРЕМЕТО: До края на седмицата остава променливо, сравнително хладно и на места със значителни валежи

През нощта ще има променлива облачност. Ще духа слаб вятър от север-североизток Минималните температури ще бъдат между 12 и 15. За В. Търново се очаква минимална температура около 14. През деня ще преобладава време със значителна облачност и предимно след обяд и вечерта ще превалява дъжд, придружен от гръмотевици. Вечерта и през нощта срещу сряда на места валежите ще бъдат интензивни и значителни по количество – около и над 20 л/ кв. м. През деня ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 21 и 24. За В. Търново се очаква максимална температура около 22 гр. Атмосферното налягане бавно ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 40.8 гр. през 2007 г., а най-ниската измерена минимална температура е 8.3 през 1983 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 41 минути и ще залезе в 20 часа и 59 минути. Фаза на Луната: две денонощия преди пълнолуние.

До неделя ще преобладава време със значителна облачност, с превалявания от дъжд и гръмотевици. В сряда и четвъртък на места валежите ще бъдат интензивни и значителни по количество – около и над 20 л/ кв. м. От вторник до четвъртък вятърът ще бъде слаб от източната четвърт, на моменти ще бъде тихо. От петък до неделя вятърът ще бъде умерен до силен от запад-северозапад. Температурите ще се задържат ниски за сезона. От вторник до петък минималните температури ще бъдат между 12 и 15, максималните ще бъдат между 19 и 24. В събота и неделя температурите (минимални и максимални) ще се повишат с 2 – 3 гр. В понеделник ще има незначителна до променлива облачност, след обяд само на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от северозапад. Минималните температури ще бъдат между 13 и 16, максималните ще бъдат между 27 и 30.

Над западните и централните части на Стара планина от вторник до неделя ще преобладава време със значителна облачност, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Във вторник и сряда ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт. В четвъртък ще духа слаб вятър , предимно от източната половина. От петък до неделя ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м от вторник до неделя ще бъдат между 13 и 15. В понеделник ще има променлива облачност и ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 16 – 17 гр. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с около 5 – 6 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.