"Болярка" със златен медал за чиста бира, филтър за 1 млн. евро е последната крупна инвестиция | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Болярка“ със златен медал за чиста бира, филтър за 1 млн. евро е последната крупна инвестиция

Публикувана на: 26.06.2018г. 4802 прегледа

Местната пивоварна започна износ за родината на пивото – Германия

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ПИВОВАРНА „БОЛЯРКА“ Е ОТЛИЧЕНА С ЕДНА ОТ НАЙ-ПРЕСТИЖНИТЕ НАГРАДИ В СВЕТА ЗА ЧИСТОТА НА ПИВОТО. ЗЛАТНИЯТ МЕДАЛ Е ВРЪЧЕН САМО ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ НА СПЕЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ВЪВ ВАЛЕНСИЯ на главния технолог на компанията Марияна Христова. Целият процес по производство на бира в първата местна бирена фабрика бе представен пред народните представители Емил Димитров – Ревизоро и Станислава Стоянова, както и пред шефа на Териториалната дирекция на НАП Ивайло Здравков, като част от инициативата „Отворени врати“ на дружеството. В ролята на гид пък се изявиха шефът на пивоварната Ивайло Тодоров и главния секретар на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

„Едно от най-големите постижения, с които компанията особено се гордее, е фактът, че за пръв път в историята си е започнала износ на бира за Германия – смятана за родина на бирата”, обобщи Тодоров и припомни, че в старата столица се прави и престижната „Калтенберг“ също по немски лиценз и по закона за чистота на пивото, който е в сила още от ХV век.

1 МЛН. ЕВРО Е ПОСЛЕДНАТА КРУПНА ИНВЕСТИЦИЯ НА „БОЛЯРКА“ В СПЕЦИАЛНА ФИЛТРИРАЩА СИСТЕМА.

Съоръжението е без аналог у нас и позволява производството на непастьоризирана бира. Над 300 хил. лв. пък са вложени в модерна лаборатория, в която се изпитват всички продукти и се следи за качеството им, разказа още Тодоров. Според него в летните месеци и заради световното първенство по футбол местната пивоварна успява да продаде по 3 хил. тона бира месечно. „Ние сме единствената компания с изцяло български капитали, която е в топ 5 по продажби на бира у нас. От приватизацията на „Болярка“ през 1999 г. досега в бирената фабрика са инвестирани над 60 млн. лв. като 5 млн. са вложенията ни само за последните три години“, обясни на Ревизоро още директорът. Експертът по митнически дела и бивш шеф на Агенция „Митници“ бе особено впечатлен от съдовете за отлежаване на бира на „Щайнекер“, с които разполагат само пет пивоварни в света, сред които и „Болярка“.

Ивана Радомирова – Съюз на пивоварите

„Похвален е пробивът на „Болярка” в Германия, която е най-големият производител в света“

„Има 5 – 6% ръст в производството на бира от компаниите членове на Съюза на пивоварите, които произвеждат 98 – 99% от българската бира. Всяка година обаче има тенденция за ръст на вносните марки. Българинът вече е много по-разкрепостен като консуматор, обича да експериментира и опитва различни марки. Този процес е абсолютно обичаен и го има навсякъде. В същото време износът ни е доста скромен и е основно съсредоточен за страни, в които има български диаспори, или за близки до нас държави – най-вече Румъния и Македония. Основно експортът е за българите в чужбина, защото те търсят родните марки. Любопитно е, че ако в региона, от който произхождат, има пивоварна, те предпочитат нейната бира. Обичайно българските производители влагат годишно 100 хиляди тона малц и 400 – 450 тона хмел. Те са дoстатъчни за производството на 5 милиона хектолитра бира. В световен мащаб има тенденция за недостиг, тъй като тези две култури изискват много висока технология на производство и това в бъдеще ще бъде едно сериозно предизвикателство. В нашата страна има само един единствен производител на хмел. Насажденията са около Ракитово и Велинград и те произвеждат около 15 – 20% от потребяваната от пивоварните у нас суровина. Част от ароматичните хмелове, които те произвеждат са с толкова високо качество, че дори имат експорт за Германия, която е най-големият производител в Европа, за Австралия и Южна Корея. Останалите количества, необходими за българските производители, се внасят от Германия и Чехия“.

Депутатът Емил Димитров – Ревизоро:

„Дай Боже всички браншове да са с отчетност като на пивоварите!”

„Законът за горивата ще засегне много големи интереси и много големи пари. Тук става въпрос за 1 млрд. лева и затова страхът дори при депутати е голям”. Това каза депутатът от „Обединени патриоти” Емил Димитров – Ревизоро по време на посещението си в „Болярка“.

Според него законът „ще направи разграничение между белия и сивия сектор при горивата, от което най-много ще спечели крайният потребител, защото той плаща и злоупотребите, и кражбите. „Всички браншове трябва да се поучат от пивоварите, защото тук отчетността е огромна. Още преди да е продадена бирата, са начислени всички плащания за държавата“, пошегува се той. Пет са големите играчи в полулегалния бизнес с горива, съобщи още Емил Димитров – Ревизоро, който сега е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата. „Потреблението в България е едно и също. За две трети приходите са налице, за една трета отсъстват. „Може да се приеме нов закон за администрирането на тези горива, продажбата на нефт и нефтопродукти. Могат да се направят специализирани акции, за да се види кои са нелегалните цистерни, които разкарват горивата из страната. Също така може да се види какви са тези бензиностанции, които имат закопани по няколко цистерни и продават денем легални горива, а нощем – нелегални през неотчетени колонки“, предлага народният представител.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *