41 четения

Дарина от Лясковец танцува ориенталски танци, за да плаща следването си в Германия

Момичето учи бизнес администрация в Мюнстер и мечтае да управлява петзвезден хотел

23-ГОДИШНАТА ДАРИНА БОЯНОВА УЧИ БИЗНЕС АДМИНИСТРАЦИЯ В ГЕРМАНИЯ И МЕЧТАЕ ЕДИН ДЕН ДА УПРАВЛЯВА 5-ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ или да е начело на голяма международна компания. Тя следва сентенцията, че целта оправдава средствата и затова без да се чувства неудобно или да се срамува споделя, че танцува, за да може да си позволи покриването на семестриалните такси. Родителите й нямат нищо против, макар в началото да били силно скептично настроени към временната професия на дъщеря си. Дарина работи само вечер и обикновено 2-3 пъти седмично. Ходи по сватби и други празнични поводи, а понякога бакшишите, които получа надхвърлят месечното й възнаграждение.

Нашенката е завършила СОУ „Максим Райкович“ в Лясковец, а после решила да замени малкия град за доста по-населено място, където всичко е ново и различно. Казва, че скучното ежедневие й омръзнало и искала да рискува. Записала се на курс по немски език още преди да завърши средно образование и след като минала няколко нива, кандидатствала в университета „Вилхелм“ – Мюнстер, Северен Рейн-Вестфалия. Приели я да учи бизнес администрация и тя стегнала куфарите за Германия.

„Родителите ми казаха, че няма да могат да покриват следването ми, но аз бях сигурна, че ще се справя с вноските. Винаги съм била работлива и не ме е страх да се трудя. Казах си, че ако трябва, ще работя като сервитьорка нощем, за да мога през деня да ходя на лекции, но със сигурност няма да се върна вкъщи“, спомня си тя.

ИЗПРАТИЛИ Я СЪС СРЕДСТВА, КОИТО ДА Й СТИГНАТ САМО ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА, затова тя още с пристигането си се заела да си търси работа, с идеята да спести преди да свършат парите от родителите й. Признава, че не било никак лесно, защото немският език, който учила у нас, доста се различавал с този в Германия. Първоначално я наели в заведение за бързо хранене, но там издържала едва 2 месеца. После била камериерка, помощник в кухня, асистент в салон за красота… Един ден обаче нейна колежка я поканила да посети тренировка по ориенталски танци. Дала си сметка, че нищо не губи, ако види с очите си какво представлява това и още от пръв поглед се влюбила в кръшните движения.

„Ориенталските танци не са просто добре познатите и заклеймявани у нас кючеци. Те включват финес, грация и много нежност. Има толкова много техники, за които хората дори не подозират. Използват се всички части на тялото, като, разбира се, акцентът пада на корема“, обясни Дарина.

Лясковчанката се записала на курса и само два месеца по-късно ръководителката започнала да я взема по участия на групата. Ушили й няколко специални тоалета включващи боди, тип сутиен и долна част – ефирна пола, с многобройни разклонения. Всички дрехи задължително имали пендари, пайети, перли, ресни или мъниста, които отразяват светлината и допълват атрактивните движения.

По нейни думи ориенталските танци се радват на голям интерес в Германия, защото там живеят много мюсюлмани, които ценят това изкуство. Особено добре приемани са изпълненията, в които се използва някакъв атрибут например – ветрило, бастунче, дайре. Не са за изпускане и моменти, в които слагат фередже и дори очите им танцуват в сихрон с телата.

„ИМАМЕ ХОРЕОГРАФИЯ СЪС ЗМИИ. ТЯ ПРЕДИЗВИКВА ЕУФОРИЯ. ИЗВИВАМЕ ТЕЛАТА СИ, КАКТО СЕ ГЪНАТ ЗМИИТЕ. Нещо като запазена марка ни е и танц с ножове. Използваме старинни ятагани, които поставяме на гърдите си и едновременно с това правим кръгове с корема. После ги слагаме успоредно на главата си и правим вълнообразни движения“, уточни Дарина.

23-годишната лясковчанка разкри, че често се случва да получава неприлични предложения, но това не я обижда. Смята, че е нормално една жена да има ухажори, но трябва да знае къде да сложи границата. Казва, че средствата, които изкарва, са напълно достатъчни, за да плаща обучението си и да си позволи лукса да живее в самостоятелна квартира, без да дели наем със съквартирантка.

Студентката сподели, че родителите й първоначално реагирали много остро на новината, че ще работи като ориенталска танцьорка, защото смятали, че това е равносилно на проституция. С времето обаче приели заниманията й, защото осъзнали, че дъщеря им е пораснала и може да взима правилни решения сама за себе си. Дарина е предпоследна година в университета и смята след дипломирането си да се откаже от танците. Твърди, че ще потърси работа по специалността си и когато открие мечтаното работно място, ще остави ориенталските тоалети завинаги.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Дарина от Лясковец танцува ориенталски танци, за да плаща следването си в Германия

  • 26.06.2018 в 12:58
    Permalink

    Ох чудесно!!! Дано изберете Интерхотел Велико Търново. ?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *