В СЪБОТА НАД 400 ОРИЕНТИРОВАЧИ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ ВПУСКАТ В НАДПРЕВАРА КРАЙ МИЙКОВЦИ

Община Елена е сред организаторите на Европейското първенство по спортно ориентиране за юноши и девойки до 18 години, което ще се проведе от 28 юни до 1 юли във Велико Търново, Елена и Лясковец. Спортната надпревара е включена и в календара на събитията на община Елена за 2018 година. За трите старта – спринтова дистанция, дълга дистанция и щафета пристигат най-добрите млади ориентировачи в цяла Европа – над 500 състезатели и треньори от 35 страни, сред тях и атлети от САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи – момчета и момичета до 16 години, мъже и жени от 16 до 18-годишни. Отборът на България е представен  от 15 състезатели и 2 треньори. Международната проява се организира от местния клуб с над 60-годишна история СКО „Трапезица 1954“ Велико Търново съвместно с Българска федерация по ориентиране, Община Велико Търново, Община Елена, Община Лясковец, ТД „Трапезица 1902“ и организационен комитет, съставен от най-добрите съдии и ръководители от цяла България.
Село Мийковци в Еленския балкан е избрано за старта на дългата дистанция, който е в събота от 10 часа, втория ден от надпреварата. Състезателите ще трябва да преминат в непозната гориста местност край селото по тежки маршрути с дължини от 4,4 км до 6,6 км  по силно пресечен терен. Очакваното време на победителите е от 35 до 50 минути в зависимост от възрастовата група. Около 14.30 часа е церемонията с цветя – награждаване на тримата най-добри състезатели във всяка група с цветя и аплодиране от всички зрители  в района на финала, а официалното награждаване на 6-те най-добри състезатели във всяка група от дългата дистанция  ще бъде от 19 ч. в  Калоянова крепост.
Европейското първенството стартира в петък, 29 юни, със спринтовата дистанция, която ще се проведе в емблематичната крепост Царевец. 409 състезатели ще застанат на старт и ще трябва да преминат през динамичното и интересно трасе с дължина от 2,0 до 2,5 км, в зависимост от възрастовата група. Очакваното време на победителите е от 10 до 12 минути.
Официалната програма завършва на 1 юли (неделя) с най-атрактивната дистанция – щафета, която стартира от 10 часа в района на Петропавловския манастир край Лясковец. Дистанцията се счита за най-атрактивна, поради масовия старт и постоянния контакт по време на маршрута на състезателите с техните конкуренти, което подлага физическата и психическата им издръжливост на сериозен тест.
Всеки желаещ да стане свидетел на стартовете, може да заповяда на съответната арена и да проследи цялото състезание. На арените ще има визуален контакт със състезатели, които преминават през видима контролна точка или финиширащи. Освен това ще има екрани за GPS проследяване и коментар на живо. Онлайн резултати – линк ще може да бъде намерен в основното меню на сайта на Европейското първенство – www.eyoc2018.eu. GPS проследяване – ще може да проследите движението в реално време на най-добрите състезатели с наложена карта и състезателния маршрут – линковете ще бъдат активни на https://tracksport.eu/.
Екипът на организаторите, съвместно с техните партньори и съмишленици са напълно готови да посрещнат европейския елит на юношеското ориентиране и да затвърдят позициите на България като силен организатор и подходяща дестинация за състезания по ориентиране от международен ранг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *