13 четения

Посрещаме над 500 състезатели и треньори на Европейско първенство по ориентиране

Надпреварата ще се проведе на историческия хълм Царевец, край еленското село Мийковци и в района на Петропавловския манастир

Над 500 състезатели и треньори от 35 страни ще вземат участие на Европейското първенство по спортно ориентиране за юноши и девойки до 18 години, което ще се проведе от 28 юни до 1 юли 2018 г. Международната проява се организира от местния клуб с над 60-годишна история СКО „Трапезица 1954“, съвместно с Българска федерация по ориентиране, общините Велико Търново, Елена, Лясковец и организационен комитет, съставен от най-добрите съдии и ръководители на ориентирането от цяла България.

В края на юни в районите на Велико Търново, Елена и Лясковец ще се проведат трите най-важни старта през годината за най-добрите млади ориентировачи в цяла Европа. Участниците ще се състезават в четири основни възрастови групи – момичета до 16 г., момчета до 16 г., девойки до 18 г. и юноши до 18 г.

Първенството започва на 29 юни със спринтовата дистанция, която ще се проведе в емблематичната крепост Царевец от 10:00 часа. 409 състезатели ще застанат на старт и ще трябва да преминат през динамичното и интересно трасе с дължина от 2,0 до 2,5 км, в зависимост от възрастовата група. Очакваното време на победителите е от 10 до 12 минути. Движението ще бъде отбито, а крепостта – затворена за туристи. С дефиле на всички участници от 17:30 часа в Летния театър в парка „Марно поле” във Велико Търново ще бъде официалното откриване на събитието. Награждаване на 6-те най-добри състезатели във всяка група от спринтовата дистанция ще се състои час по-късно на същото място.

Вторият старт от програмата – дълга дистанция, е насрочен за 30 юни (събота), в гориста местност до с. Мийковци, край Елена. Състезателите ще трябва да преминат тежки маршути с дължини от 4,4 км до 6,6 км по силно пресечения терен в Еленския балкан, който трябва да преодолеят за време между 35 и 50 минути.

Официалната програма завършва на 1 юли (неделя) с най-атрактивната дистанция – щафета. В нея страните участват отбори от по трима състезатели във всяка възрастова група, които стартират едновременно на масов старт и последователно преминават през различни маршрути с голям брой контролни точки. Дистанцията се счита за най-атрактивна поради масовия старт и постоянния контакт по време на маршрута на състезателите с техните конкуренти, което подлага физическата и психическата им издръжливост на сериозен тест. Награждаването ще бъде в района на Петропавловския манастир над Лясковец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!