Учени разработиха метод за лечение на тежка форма на белодробен рак

Учени от университета в Глазгоу установиха, че използваните в специални противоракови препарати инхибитори EGFR от второ поколение в комбинация с допълнителна терапия са ефикасни срещу особено тежки форми на рак, съобщи Лайф.
До тези заключения се стигнало в рамките на изследване на активността на препарати за химиотерапия. Оказа се, че смяната на компонентите за химиотерапия може да излекува онова, което десетилетия наред се смяташе за неизлечимо.
Новият метод за лечение вече е изпробван в лабораторни условия върху аденокарцином – една от най-тежките форми на рак, която поразява редица вътрешни органи, включително белия дроб. Резултатите показват, че инхибиторите EGFR от второ поколение могат да повлияят върху активността на гените KRAS – протоонкогени, заради които лечението на белодробен рак с традиционни препарати по-рано на практика бе немислимо.
Учените сега са се заели с преминаване от експериментално-лабораторни към клинични изследвания. Ако революционният метод е ефикасен, това ще е голям успех в борбата с белодробния рак.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *