6 четения

Здравната картина на областта не е радваща, много болни, малко лекари и медицински сестри

9280 души са били хоспитализирани в региона заради болести на органите на кръвообръщението. Иначе казано, заболяванията на сърце и кръвоносните съдове са най-честата причина хората да стават пациенти в търновската и останалите болници в областта. Това сочат данните в новата Национална здравна карта, която вече е факт и е обнародвана в „Държавен вестник”. Следващите най-разпространени заболявания в района са на дихателната система. Те са разболели 7495 души. Следват ги болести на пикочо-половата система, храносмилателната система и травми и отравяния, макар в околността да има само един токсиколог.

Тревожен е фактът, че 1153 непълнолетни в областта имат психични и поведенчески разстройства, а хората над 18-годишна възраст, които са регистрирани като психично болни, са 14 315.

В новата здравната карта е разписано, че областта недостигат 599 лекари и 51 зъболекари. Липсата е основно на гръдни хирурзи, неврохирурзи, клинични имунолози, онколози, паразитолози, ревматолози и алерголози.

Най-многобройни са педиатрите – 43-ма, следват ги акушер-гинеколозите и специалистите по нервни болести. Областта разполага с по-малко от 250 медицински сестри, като преобладават тези на предпенсионна и пенсионна възраст. Акушерките пък са едва 12, което е крайно недостатъчно предвид сериозния ръст на раждаемостта за региона. Останалите специалисти по здравни грижи са – 34 фелдшери, 19 рехабилитатори, 39 клинични лаборанти и 22 рентгенови лаборанти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!