Момчето със 100 точки на матурата по английски мечтае да работи в Европарламента | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Момчето със 100 точки на матурата по английски мечтае да работи в Европарламента

Публикувана на: 27.06.2018г. 3918 прегледа

Иван Иванов от Полски Тръмбеш е приет с пълна стипендия от $13 700 в Американския университет

 

19-ГОДИШНИЯТ ИВАН ИВАНОВ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ абитуриент тази година, който има 100 точки, или пълна шестица на матурата по английски. По ирония на съдбата дипломата му обаче няма да бъде пълна шестица, защото, необяснимо за него, на матурата по български има петица върху стихотворението „Вяра“ на Вапцаров. Въпреки това Иван е сред първите от випуск 2018 на СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш.

Той вече е приет в Американския университет в Благоевград с пълна стипендия „Сердика“ от 13 700 долара годишно, която се предлага на най-добрия кандидат, и е много доволен от себе си, защото признава, че такива такси неговото семейство няма как да плати. Майка му е шефка в шивашки цех в града, баща му е шофьор, а прякорът на дядото, чието име носи, го прави популярен като Иван Слънцето. Прозвището е тръгнало от времето, когато дядо Иван е пушил само цигари „Слънце“, една от най-известните български марки тютюн.

„100 точки на матура по английски се изкарват с много труд, но без учителката по английски Галя Бринтнол нямаше да се справя. Правих две пробни матури, на които изкарах много високи оценки, също и на теста TOEFL. Иначе самата матура по английски беше лесна – есе „За и против графитите“, което трябваше да съдържа 170 думи“, споделя Иван и казва, че благодарение на всичко това, вече е студент.

ДРУГОТО, С КОЕТО НАСКОРО МОМЧЕТО ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СЕ прочу, е есе от конкурс на евродепутата Светослав Малинов за разказ за европейска страна. Той е избрал темата „Европа без популизъм“ и с 500 думи, които не са му стигнали, е развил темата си. Иван имал много приятели от Македония покрай различни инициативи, в които е участвал, и е коментирал и тази тема, която е сред „горещите картофи“ в момента.

„Наградата за това есе бе посещение в Европарламента през април. Усещането бе невероятно, а всичко, което видях, бе впечатляващо, а от нашата област тази пролет бях само аз“, споделя още Иван.

Със съученици в градския парк в Полски Тръмбеш

НЕГОВАТА АМБИЦИЯ И ГОЛЯМАТА МУ МЕЧТА Е СЛЕД ВРЕМЕ ДА работи в Европарламента, за да бъде полезен на България. Не казва, че иска да стане депутат, но има още много постижения в областта на публичния дебат, участие в семинари и проекти на Брюксел. Сред тях са спечелени проекти от програмата „Еразъм“ и пътешествия в Турция и Словения, три пъти е участвал в симулативни модули и е влизал в ролята на кмет и депутат. Участвал е в дебат като защитник на определена партия, чиято кауза е трябвало да защитава. Три пъти е печелил от „1000 стипендии“ и веднъж от фондация „Америка за България“. Четири месеца е бил стажант в сайт на неправителствена организация за приемане на обяви за работа на младежи, където е трябвало да се оценяват възможностите на кандидатите.

ЗАРАДИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАНИМАНИЯ Иван няма хоби в популярния смисъл на думата. Не пее, не спортува, не тропа народни танци, преди години е ходил на тенис, но сега няма време за това. Скромен и наглед тих, но явно младеж, който печели тихи и успешни битки с дар слово и знания. Ако матурата по български не бе му изиграла лоша шега, щеше да бъде пълният отличник на випуска.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

loading...

Коментари за "Момчето със 100 точки на матурата по английски мечтае да работи в Европарламента"

  • 16.07.2018 в 12:22

    Браво на Иван! Много се радвам, че в моя роден град има толкова талантливо младо поколение. Много бъдещи успехи и сбъдване на всички мечти!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!