10 четения

С „Проектът „Флорида“ тази вечер започва шестото издание на София Филм Фест в Горна Оряховица

„Проектът „Флорида“ е първият от четирите хитови филма, които горнооряховчани ще могат да видят в рамките на шестото издание на София Филм Фест. Филмовият маратон започва днес и ще продължи до 30 юни. Той се организира от Община Горна Оряховица и София Филм Фест.

И четирите прожекции ще започват от 21.00 ч. и заради дъждовното време ще бъдат в Зала 1 на Общината.

Откриването на фестивала тази вечер е с филма от САЩ „Проектът „Флорида“ на режисьора Шон Бейкър. „Проектът „Флорида“ е щастлив филм за един нещастен свят с отлично превъплъщение на Уилям Дефо в главната роля. За изпълнението си на Оскари ’18 той е с номинация за най-добър актьор в поддържаща роля. На Готъм, Ню Йорк ’17 кинопродукцията е с номинация за най-добър филм, най-добър актьор за Уилям Дефо и актьорски дебют на Бруклин Кимбърли Принс. В Хамбург ’17 филмът е номиниран за наградата на арт кината и наградата на критиката. Освен Уилям Дефо и Бруклин Кимбърли Принс, в ролите зрителите ще видят още Бриа Винаите, Валерия Кото, Кристофър Ривера, Калеб Ландри Джоунс, Мейкън Блеър.

Орландо, Флорида. Мууни (Бруклин Принс) е едва 6-годишна, но вече има специален темперамент. Смелите ? шеги не притесняват особено младата ? майка Хейли (Бриа Винаите). Подобно на всички обитатели на мотел „Магически замък“, Хейли изпитва сериозни финансови проблеми и затова е принудена да се справя с живота по всякакви начини. Тъй като има добро сърце, Боби – мениджърът на мотела, ? помага и винаги се опитва да внесе ред в житейския ? хаос.

Втората вечер (28 юни 21.00 ч.) продължава с „Потапяне“ на Вим Вендерс, копродукция на Германия, Франция, Испания и САЩ. „Потапяне“ е любовна история, която ни представя напълно различните светове на двамата главни персонажи – Даниел Флиндърс (Алисия Викандер) и Джеймс Мор (Джеймс Макавой). Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии.

Следващото заглавие в програмата (29 юни, 21 ч.) е „Манифест” на режисьора Юлиян Розенфелд. Главната роля в копродукцията на Германия и Австралия е поверена на Кейт Бланшет. Филмът на Розефелд разкрива театралния компонент и политическото значение на „новите манифести“. Много от тях са писани в период на младежка ярост и не само изразяват желанието за световна промяна чрез изкуство, но и представят гласа на цяло едно поколение. През 2017 г. на кинофестивала в Болоня кинолентата е удостоена с награда „Guerilla”.

Финалът на кинофеста в Горна Оряховица (30 юни, 21.00 ч. )е с „Квадратът” на режисьора Рубен Йостлунд. На Оскари ’18 копродукцията на Швеция и Германия е с номинация за най-добър чуждоезичен филм. На фестивала „Златна палма“ в Кан през 2017 г. „Квадратът“ е с награда „Вулкан“, а на Остин ’17 е отличен като най-добър филм. „Квадратът“ е за излизането от черупката на егото и поемането на лична отговорност. В ролите публиката ще види Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *