Швейцарци градят екологичен дом в Страхилово, сами си мътят… пуйчета

Соня и Фабиен избягали от Женева заради непосилни данъци, минаха под венчило в български народни носии

 

СОНЯ И ФАБИЕН СА ОТ БЛИЗКО ДО ЖЕНЕВА СЕЛО, но макар за родината им да се говори като за най-богатата държава в Европа, те живеят в Страхилово от няколко години. И говорят отлично български. Научили са го сами, което никак не им е било лесно, но смятат, че като заживееш в друга страна, трябва да научиш и езика. Преди да се заселят тук, те са обиколили Албания, Македония и Сърбия да си търсят дом на Балканите. После попаднали случайно в Страхилово. В края на миналата година семейство Дюфо мина под венчило в селото с български народни носии, които си купили сами. Скоро смятат да се сключат и брак в родината си, а след това се надяват да получат и българско гражданство. Тогава може би България ще им позволи да станат земеделски производители и да развият всичките си идеи, за които сега има законови бариери.

 

ХОДЯТ НА ГУРБЕТ В РОДИНАТА СИ И ЖИВЕЯТ С ОКОЛО 10 000 ЛВ. ГОДИШНО

29-годишната Соня и 32-годишният Фабиен ходят по няколко месеца в годината на гурбет… в Швейцария! Тя е икономист и работи в завод за захарин, а той за тази година се е пазарил да събира картофи. Всъщност Фабиен е градинар по професия и се гордее с направена от него градина в елитен хотел. Винаги е работил и като диджей, а домът му е пълен с дискове. Вероятно заради това косата му не е подстригвана цели 18 години, но редовно я мие, се смее младият чаровен мъж.

Двамата изкарват около 10 000 лева годишно, с които живеят в Страхилово. Нямат други доходи. Казват, че в Швейцария им вземат над половината пари за данъци и заради това там се живее трудно, ако си швейцарец на тяхното ниво.

„В Швейцария е много скъпо, един хляб е 5 лева. Едно жилище под наем е минимум 1000 швейцарски франка. Ако заплатата ти е 3800 франка, половината отиват за данъци. Как да живеем? В родината ни приемат емигранти, които получават много пари, а дори не говорят френски и живеят по-добре от нас. Заради това предприехме тази промяна и в началото родителите ни не бяха доволни. Но сега и моят брат Жоел, който е на 28 г., си купи къща в Страхилово за ваканция”, обяснява Соня Дюфо.

След като обходили другите балкански страни, те установили, че само в България могат да си купят лесно къща, като си направят фирма. Така стигнали до това село и си купили стара къща в края. После се запознали със строителя Марин Маринов, който им станал кръстник и им помага в начинанията. Той е много щастлив от това приятелство, защото също научил доста неща от швейцарците, които са доста по-различни от другите чужденци.

„Тези младежи са много добродушни, много милозливи и винаги се притичват на помощ на всекиго. Затова им помагам и дори замисляме да отидем в Швейцария с тях и с моята съпруга“, с охота споделя 52-годишният кръстник. Той се надява, след като сем. Дюфо приключат с проектите си, да им стане кръстник и на детето, което още нямат. Те пък се усмихват на тази задявка и казват,че всичко с времето си…

 

САМОДЕЛЕН ИНКУБАТОР, ТАБЛЕТКИ ЗА МИЯЛНА И ПЕТЕЛ, КОЙТО СЕ КАЗВА СКАРЛЕТ

 

Когато в началото започнали да си градят дома в Страхилово, двамата млади си купили две кокошки. Едната обаче се оказала петел, им казали след това съседи. И досега обаче петелът се казва Скарлет, както го нарекли в началото, разказват Соня и Фабиен. Сега вече разпознават животните, имат си голямо и малко куче, два заека – един бял с червени очи и един обикновен, който е приятел с малкото куче. Голямото се казва Цао и има паспорт, с който ходи на разходка в Швейцария. Имат още седем котки, а повечето им животни са прибирани от улицата. Мечтаят да си направят овощна градина, като вземат изоставени дворове в селото.

Направили са си и самоделен инкубатор, в който са заложили яйца от пуйка. Когато им бяхме на гости, вече си бяха измътили две пуйчета, но още нямаха имена. В големия двор имат няколко кошера, домати, пипер и тиквички от швейцарски семена, които, за разлика от нашите за пържене, са оранжеви и с форма на звезди. Сами са си направили и дълъг сандък за ягоди, които са засадени в талаш вместо в пръст, но растат и зреят. Тревата в градината не чистят заради пчелите и не пръскат насажденията с нищо, защото създават екологичен дом с биоземеделие.

Винаги са усмихнати и доволни от това, което правят и с което живеят. Соня сама си меси хляб, а Фабиен подчертава, че искат да живеят така, че да не купуват нищо от магазин и да не са зависими от външния свят. Заради това той замисля да си направи и слънчеви батерии. Вътре в къщата сам е зидал, ковал, направил разкошна баня с интериор от старите мебели от къщата. Мазето ще става механа, но след като им останат пари и за това.

Най-голямата сензация обаче се оказаха таблетки за миялна машина, която Соня си прави сама! Не издава обаче своето ноу-хау, но споделя, че накрая опича кубчетата на слънце и вършат отлична работа.

В КРАЯ НА НАШЕТО ГОСТУВАНЕ ПРИ СОНЯ И ФАБИЕН те все пак си позволиха да попитат защо полицията има негативно отношение към тях и защо ги проверява за канабис. Да, има чужденци, които се занимават с такива неща, но ние не сме от тях и не пушим трева, която в България е забранена, казват и двамата домакини.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

One thought on “Швейцарци градят екологичен дом в Страхилово, сами си мътят… пуйчета

  • 12.07.2018 в 10:10
    Permalink

    Избягали… колко сте смешни , пишейки подобни глупости.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *