55 четения

Владиката с двама свещеници отслужи празнична литургия в храма на Полски Сеновец

За пръв път митрополит Григорий с двама свещеници отслужи празнична литургия в църквата на Полски Сеновец. Над 3 часа владиката нарича за здраве в обновения храм „Св. Теодор Стратилат“ в селото, което същия ден имаше освен църковен и светски празник. Празничната литургия беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, отец Асен, отец Димитър и хористи от Катедралния храм във В. Търново. На този ден беше извършено и освещаването на обновения храм от митрополит Григорий. Всички присъстващи участваха в освещаването, като обиколиха църквата. На празничната литургия гост беше кметът на общината Георги Чакъров. След литургията се раздаде осветена вода и курбан за здраве и плодородие. Всички присъстващи останаха удовлетворени от проведеното тържество и срещата с митрополит Григорий и си пожелаха до нови срещи и на многая лета, здраве и берекет.

Църквата ,,Св. вмч. Теодор Стратилат” в Полски Сеновец е строена през 1836 – 1837 година с разрешение на султанския ферман. 10 години по-късно в църковния двор е построено и килийното училище. Дълги години за камбана на църквата служи стоманено клепало, чието биене се е чувало по цялото землище.

След основен ремонт през 1922 година е издигната днешната камбанария, а през 1931 година се доставя сегашната камбана, която тежи 320 кг.

През турско време църквата е била най-важният културен център в селото. Около нея се групират будните селяни и от нея излизали всички инициативи за просвета на българското население. През 2015 г. беше ремонтирана по проект ,,Дейности по възстановяване на църкви”, съфинансиран от Европейския съюз. Църковното настоятелство положи усилия за почистването на храма и двора около него. Оформиха цветни алеи и се погрижиха за всичко необходимо за празника и посещението на владиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *