23 четения

Православна вяра. Големите църковни празници през юли

През юли Православната църква ще отбележи няколко особено почитани празника. На 1 юли църквата празнува едно от значимите събития в нашата духовна история – връщането на мощите на св. Иван Рилски от В. Търново в Рилската обител.

Рилският чудотворец живял през X век, по времето на св. благоверни цар Петър. Още приживе наричали св. Йоан земен ангел и небесен жител. Заради голямата му вяра и духовност Бог му дал дарбата да помага на хората и да върши чудеса.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят, а 34 години след успението си той се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

През 1195 година българския цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново.

През 1469 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

На 15 юли, шеста неделя след Петдесетница, Православната църква възпява и прославя основоположниците на нашата вяра и нашето богословие – светите отци от първите шест вселенски събора. Вселенските събори са гласовете на църквата. Те са събрания на светиите, свикани и проведени под ръководството на Св. Дух, чието откриване е, както следва:

Първи – 20.05.325 година в Никея, Втори – 381 год. в Константинопол, Трети – 22.06.431 год. в Ефес, Четвърти – май 451 год. в Халкидон, Пети – 553 год. в Цариград и Шести вселенски събор, открит 680 година в Цариград.

На 20 юли почитаме паметта на св. пророк Илия. Той бил от потомството на Аарон от гр. Тесвия, Галатия, днес в земите на Палестина. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканвали народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валял дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на истинския Бог. Обилен дъжд напоил земята.

Свети Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

На 27 юли Православната църква почита паметта на светите Седмочисленици – славянските просветители, светите братя Кирил и Методий и техните ученици: Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Изгонени от Моравия, намерили прием в България, при св. Цар Борис.

Проявили монашески подвизи и насаждали вяра и религиозна просвета сред народа през IX век. На тоя ден е починал първият от тях – св. Климент (916 г.).

31 юли е деня наричан Богородични заговезни, защото от 1 август започват Богородичните пости, или подготвителният период за празника Успение на Пресвета Богородица, който се празнува на 15 август.

Презвитера Моника ДАВИДКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *