57 четения

Жереми Жув с рецитал на GuitArt Велико Търново

 

Един от най-активните посланици на класическата китара по целия свят ще направи рецитал на 30 юни във Велико Търново

 

Жереми Жув е един от най-активните посланици на класическата китара по целия свят. Със своите записи и международни турнета, той преследва една единствена цел: да популяризира класическата китара като модерен и съвременен музикален инструмент.
Музикалното образувание на Жув започва в „Ecole Normale de Musique“, след което продължава в Conservatoire Supérieur de Paris под ръководството на професори като Алберто Понсe и Роланд Диенс, които допринасят за неговата дълбока любов към инструмента, безспирно търсене на красив тон и интимно познаване и разбиране на пиесите, които изпълнява.
Кариерата на Жереми Жув е с невероятна и непрекъснато възходяща траектория. Само на 13 години той вече е приет в консерваторията, а на 16 осъществява и първото си Европейско турне. На 24 годишна възраст печели престижния международен конкурс за класическа китара на Guitar Association of America (GFA) в Мексико, което му отворя вратите за пет месечно турне в Северна Америка, както и за първия му запис за компанията „Naxos“, последван от записите на още два диска с изпълнения на взискателните творби за соло китара на Хоакин Родриго. През 2009-а, компанията „Melbay“ издава DVD от негов концерт. Следва и още един диск, този път дует с флейта, за компанията „Reference Recording“, който през 2014-та е номиран за „Грами“.
Последният албум на Жереми Жув „Cavalcade“ е плод на неговата колаборация с композитора Матиас Дюплеси. Той е номиниран за „CD на месеца“ от RFI (Френското Национално Радио) през април 2015-а и маркира нова посока в неговата кариера: именно да допринася за развитието и обогатяването на китарния репертоар, особено в сферата на съвременната музика. Пиесите, които Жув представя в този албум, играят основна роля в развитието на един нов репертоар, музика без граници – смесваща фламенко и индийски фолклор с акценти от творчеството на класически композитори, като Равел.
Музиката в образа на класическата китара е такава, каквато самият Жув иска да я види: освободена.

На следващия ден Жув ще направи и майсторски клас в Художествената галерия в старопрестолния град.

30 юни, 20:30ч. в Лапидариума

https://www.facebook.com/guitartfest/

http://guitart.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *