64 четения

Домати като за световно произвежда Костадин Чолаков от Драганово

КОСТАДИН ЧОЛАКОВ ОТ ДРАГАНОВО ТВЪРДИ, ЧЕ ПРОИЗВЕЖДА НАЙ-ВКУСНИТЕ ДОМАТИ ЗА САЛАТА ЗА ГЛЕДАНЕ НА МАЧОВЕТЕ ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ. Освен апетитни и сочни, те са и с гигантски размери. Преди 4 години постигнал рекорд – домат с тегло 1080 г, и твърди, че зеленчуците му са екологично чисти.

71-годишният мъж цял живот бил леяр, но след работно време прекарвал по няколко часа в градината. След като се пенсионирал, решил да се отдаде изцяло на зеленчукопроизводството и така преди 10 години му хрумнало да продава реколтата пред къщата си. Търгува основно домати, но гледа също краставици, карфиол и зеле за семейни нужди.

„Имам оранжерия – 100 кв. метра, обикновено вадя от нея около 500 килограма домати сорт „Розова магия”. Понякога ми помагат съпругата и синът ми, но предимно аз се занимавам със земеделската работа. Удобно ми е да продавам пред нас, вместо да пътувам всеки ден до Велико Търново“, казва Костадин.

Твърди, че всеки ден продава около 30 килограма, като цената е 2,50 лв./кг. С ГОРДОСТ СПОДЕЛЯ, ЧЕ ИМА РЕДОВНИ КЛИЕНТИ ОТ 8 ГОДИНИ и всеки, който си купи от него, после задължително повтаря. Причината за това била, че качеството е отлично и никога няма разочаровани.

„Общо 4-5 души продаваме домати и други зеленчуци пред къщите си в Драганово. Преди бяхме повече и имаше конкуренция. Големите вериги обаче се оказаха много голям проблем и хората се отказаха да произвеждат. Аз много пъти съм ходил по магазините да предлагам стоката си, но предлагат неизгодни изкупни цени“, споделя Костадин.

Затова 71-годишният мъж прекарва целия ден на сянка пред дома си и в очакване на клиенти. Вечер пък се отдава на гледане на футбол, като задължително на трапезата има шопска салата и ракия. Без тях за него мачовете не са толкова интересни и удоволствието от наблюдаването на играта се губи.

„Португалците без Роналдо са слаби, испанците не са за подценяване. Определено има конкуренция, но мисля, че Германия ще победи“, казва Костадин.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Домати като за световно произвежда Костадин Чолаков от Драганово

  • 28.06.2018 в 16:36
    Permalink

    Най вкусните домати произвеждани в Драганово!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *