Новини

Само за седмица 16 души в областта заболяха от чревни червеи

16 души в областта са заболели от трихоцефалоза само в рамките на седмицата 18 – 24 юни. Това сочи справка в информационния бюлетин на страницата на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Любопитна подробност е, че всички пациенти са от Горна Оряховица и близките села.

Трихоцефалозата представлява паразитно заболяване, което се причинява от космоглав кръгъл червей. Той е с дължина около 4,5 – 5 см, прикрепва се и паразитира в дебелото черво на човека. Веднъж установил се в органа, може да остане да живее там цели 5 години.

Тежестта на заболяването варира според броя на паразитите в човека – при единични паразити обикновено няма оплаквания, но при масивно опаразитяване може да има тежки усложнения.

Нашестието на чревните червеи предизвика изнемощяване, загуба на тегло, тежест и болки в корема, липса на апетит главоболие, безсъние. Когато вредата от симптомите ескалира, може да се стигне до анемия и алергични обриви по кожата.

Заболяването се доказва чрез паразитологично изследване, а лечението става чрез противохелминтни препарати, назначени от лекар специалист. За предпазване от заразяване е необходимо да се спазва добра хигиена, предупреждават здравните експерти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *