65 четения

Уникални експонати от колекцията на един живот събра в книга Веселин Комитов

1280 футболни сувенира са показани в 99 богато илюстрирани страници

Уникални експонати от най-голямата колекция на футболни сувенири у нас събра в 100 страници Веселин Комитов. Великотърновецът се е посветил на хобито си през 1974 година, когато на стадион „Ивайло“ гостува италианският гранд „Интер“. Четейки увлекателния разказ на автора за епистоларното му общуване с най-големите футболни деятели в света и легендарни футболисти в световната история, всеки, взел в ръка книгата, ще може да види с очите си как изглеждат подаръците, изпратени в старата столица от тях. Веселин Комитов си е писал с Жоао Хавеланж, Сеп Блатер, Мишел Платини, Франц Бекенбауер…, получил е лични автографи от Пеле, Кройф, Мацола, Ривера, Бекенбауер, Еузебио, Боби Чарлтън, Гунди, Стоичков… Специално място е отделено на фенклуба на „Кайзерслаутерн”, който носи името на неговия почетен президент Норберт Тинес, на родния „Етър”, както и на най-известните български футболисти.

„Уважаеми г-н Комитов, за мен е изключително приятно да получа новини от Вас като жител на такова историческо място. Знам, че Велико Търново със своите повече от 5 хилядолетия е едно от най-старите селища в България! Насърчавам Ви все така да продължавате да събирате сувенири и статии от света на футбола…В този объркан свят, където цари егоизъм, футболът, управляван от солидарност, може да бъде пламъче надежда”, пише в книгата бившият президент на ФИФА Сеп Блатер.

В продължение на цели 44 години Веселин Комитов е събирал със страст и постоянство хиляди фланелки, флагчета, значки, снимки и т.н., свързани с най-популярната игра. „Сувенири от света на футбола. Колекцията на…” се казва книгата, която бе представена в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” в сряда.

В експозето си за книгата спортният журналист Анатоли Петров определи представената колекция като уникална, защото такова богатство се събира само с постоянство и търпение, с посвещаване на живота.

Съдийският наблюдател на ФИФА и УЕФА Ичко Лозев подчерта, че ще направи всичко възможно вратовръзките в колекцията на Веско Комитов да нараснат от 89 на 100, а експонатите – от 7400 до 8000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!