Френска компания създаде роботизиран пицар

За мнозина току-що приготвената от майстор пица е неустоимо изкушение. Сътвореното на ръка тестено изделие вече има конкуренция – пица, направена от робот, предаде Ройтерс.
Френската стартъп компания „Еким“ цели с разработката си да промени и ускори процеса на правене на популярния продукт и се надява скоро да отвори денонощна пицария.
Жестовете на роботизирания пицар са програмирани да наподобяват тези на истински пицайоло. Различното при робота е, че разполага с три ръце и може да майстори няколко пици едновременно.
„Роботът не прави пица по-бързо от майстор пицар. Времето, което му отнема приготвянето на една пица, е същото като на пицайоло – 4 минути и 30 секунди. Роботизираният ни майстор обаче разполага с три ръце, може да координира задачите и да прави няколко пици едновременно. По този начин можем да доставяме пица веднъж на 30 секунди, което прави 120 пици на час, докато капацитетът на един пицар 40 пици на час“, казва изпълнителният директор на компанията Филип Голдман.
Роботизираният пицар понастоящем е изложен в шоурум извън Париж, докато от компанията търсят подходящо място за ресторант, в който той да се „вихри“, влагайки в творенията си продукти от Франция и Италия.
Както с автомат за стоки клиентите ще могат да поръчват по всяко време предпочитаната си пица.
„В забързаното ни всекидневие хората отделят все по-малко време за хапване и се налага да правят компромис с бързината и качеството на храната. Ние ще предлагаме и двете“, допълва Голдман.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.