Размерът на човката издава пола на Галапагоските пингвини

За да се установи дали даден екземпляр от вида Галапагоски пиннгвини е мъжки или женски, не е необходимо нищо друго, освен линия за измерване. Учени от САЩ са установили, че размерът на човката е почти „идеален индикатор“ за пола на въпросните птици, съобщи „Сайънс дейли“.
Досега специалистите са разчитали на кръвни проби – инвазивен и недостатъчно бърз метод за установяване на половата принадлежност на екземплярите от този уникален, но застрашен вид.
Галапагоските пингвини са единствените пингвини, обитаващи екваториален регион. Подобно на останалите видове пингвини и повечето птици при тях няма изразени външни гениталии. В добавка към това мъжките и женските Галапагоски пингвини изглеждат еднакво и споделят задълженията си. Единствената трудно доловима разлика помежду им е, че мъжките са малко по-едри от женските.
Изследователи от Вашингтонския университет обаче са установили, че измерването на човката на пингвините от този вид е достатъчно, за да се определи полът им. Точността на метода е 95 процента. Това прави размерът на човката почти „идеален индикатор“ за половата принадлежност на птиците.
Благодарение на този подход учените могат бързо и точно да определят пола на Галапагоските пингвини в естествена среда и да изследват дали климатичните изменения се отразяват по различен начин върху женските и мъжките екземпляри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *