Президентът на България Румен Радев уважи празника на Павликени

Знамето на града ще се вее на остров Ливингстън в Антарктида

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ УВАЖИ ПРАЗНИКА НА ПАВЛИКЕНИ И СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА 75 Г. ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА СЕЛИЩЕТО ЗА ГРАД. След официалното посрещане президентът, който е и върховен главнокомандващ, прие почетния караул на националната гвардейска част и заедно с кмета на общината инж. Емануил Манолов поднесе цветя пред паметника на загиналите за свободата на България. За около 30 минути президентът и екипът на инж. Манолов насаме поговориха за приоритетите на Павликени. След срещата стана ясно, че държавният глава е поел ангажимент да ускори завършването на околовръстния път, който е в процес на изграждане от 1985 г., но от няколко години строителството му е замразено. Точно в 20 часа започна тържеството на площад „Свобода“, където пред своите съграждани и официалните гости, след които представители на побратимени на Павликени градове, народните представители от БСП Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, Великотърновският митрополит Григорий, кметове на населени места, говори инж. Емануил Манолов.

„Когато отбелязваме 75 г., си даваме сметка, че развитието на нашето населено място е с хилядолетна давност, преминало през периоди на възход и през превратностите на историята. Но и като феникса от нашия герб – възраждало се след всяка трудност, за да е днес един от достойните български градове”, каза в празничното си слово кметът.

„Ние в Павликени имаме своя начин на живот – умерен и скромен, но отчетливо европейски. Не се правим на герои, но основаваме ежедневието си върху работенето, усърдието, спазването на правилата, поемането на лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите“, каза още инж. Манолов.

„С удоволствие приех поканата на г-н Манолов да отбележим заедно празника на светите апостоли Петър и Павел. По добра традиция на този ден честваме и празника на вашия град. Разбира се, днес тържествата са по-специални, защото Павликени отбелязва своята 75-годишнина като град. Затова и днес съм тук, да засвидетелствам своето уважение към вашето богато минало и най-вече към вас – жителите на Павликени, затова че пренасяте този български дух през времето. Така е написано и във вашия герб – „Античен и вечен“, и вие можете да се гордеете наистина с тези думи, защото от древността, през Средновековието до бурните години на Възраждането, в десетилетията след Освобождението Павликени винаги е бил важен регионален център”, бяха думите на българския президент. Ген. Радев поздрави хилядите жители на града, които останаха на площада въпреки проливния дъжд и им пожела да гледат уверено и със самочувствие към предизвикателствата на настоящия ден и към бъдещето.

ЧЕТИРИМА ЗАСЛУЖИЛИ ПАВЛИКЕНЧАНИ И БЪЛГАРИ, СВЪРЗАНИ С ТОЗИ ГРАД, БЯХА ОБЯВЕНИ ЗА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ. Кметът на града връчи отличията на художника фотограф Цончо Балканджиев, който е един от доайените на пейзажната фотография в България. Има над 100 снимки, включени в 35 международни фотографски салона. Много от тях са му донесли и заслужени награди. Носител е на международното признание „Артист на FIAP“, има 15 самостоятелни изложби. От тази година почетен гражданин на родния си град вече е и Диана Борисова, професор по сценична реч.

С решение на Общинския съвет титлата беше присъдена и на архимандрит Георгий, преди години звезда в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, сега свещеник в Павликени. Благодарение на него са реставрирани църквите в Мусина, Градище и Русаля. Той започна и строителството на манастира в с. Росица.

Павликенчани удостоиха с уважение и проф. Христо Пимпирев, по чието предложение на остров Ливингстън вече има нос, който носи името Павликени. Професорът получи миналата вечер знамето на града, за да го постави да се вее на острова.

Вечерта продължи със спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и с тържествен концерт с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на България, чиито солисти са Орлин Горанов и Маргарита Хранова, Сунай Чалъков, Татяна Дупаринова и др. Празникът завърши с илюминации.

В РАННИЯ СЛЕДОБЕД В ПАВЛИКЕНИ БЕШЕ ПРОВЕДЕНА И КРЪГЛА МАСА, ПОСВЕТЕНА НА ГОДИШНИНАТА. Около значението на нов термин – „павликеноцентризъм“ се обединиха учените, които участваха във форума – Стефан Воденичаров, акад. Ангел Попов, акад. Иван Радев, проф. Огнян Герджиков, проф. Петко Петков, проф. Стоян Атанасов, проф. Тодор Галунов, Димитър Томов и Нели Цонева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *