Горнооряховка вдъхва с рисунки нов живот на дрехи втора употреба | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Горнооряховка вдъхва с рисунки нов живот на дрехи втора употреба

Публикувана на: 03.07.2018г. 5191 прегледа

НАСКОРО 31-ГОДИШНАТА АНТОНИЯ СПИРОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТКРИВА, ЧЕ ПРИТЕЖАВА ТАЛАНТИ, за които никога не е подозирала. Оказало се, че рисуването й се отдава чудесно, също както декупажа, декорирането и шиенето. Прозряла уменията си в момент на отчаяние и безизходица и се отдала на тях в името на това да спаси от фалит своя магазин за дрехи втора употреба. Притисната от сериозната конкуренция, тя създала първото артателие „Животът е хубав“ в Горна Оряховица за рисуване върху дрехи. Продавала дънки, елечета, тениски, блузи и сака с оригинални ръчно направени изображения на символични цени, но въпреки ексклузивните артикули обектът просъществувал малко повече от половин година. Днес продължава да рисува върху дрехи и твърди, че вече не може да си представи живота без това.

Антония е завършила журналистика в хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в старата столица и политически науки във Великотърновския университет. Работила е няколко години във Франция и Англия, но носталгията по родната страна я върнала обратно вкъщи. Преди две години се отдала на идеята да организира популярните в чужбина гаражни разпродажби, където всеки може да донесе стари вещи и дрехи, да ги продаде на нуждаещ се и да вземе някой лев. Инициативата обаче се състояла само 3 пъти и трудно се възприела в Горна Оряховица.

Като един истински представител на зодия Водолей обаче 31-годишната жена не се примирила с неуспеха и обмислила продължение на идеята за гаражна разпродажба. Хрумнало й да отвори магазин за дрехи втора употреба, които да взима от нейни съграждани. Пак срещнала неразбиране и затова започнала да купува дрехи втора ръка от складове. Избирала обаче само маркови, за да предлага добро качество на стоките. Откриването било съпроводено с много интерес и клиенти, но скоро продажбите спрели.

„С всеки изминал ден оборотът намаляваше. Конкуренцията на такива магазини в града е голяма и в крайна сметка се оказах в много тежко положение. Бях инвестирала в обекта 6000 лв., а не изкарвах нищо. Хрумна ми да започна да преправям сама дрехите с надеждата, че ще станат по-атрактивни за клиентите“ , разказа Антония.

Тогава за първи път се запознала с шевната машина. Чрез уроци по шиене в интернет се научила как да борави с нея. Лека-полека започнала да експериментира и един ден се престрашила да рисува върху дрехите. НИКОГА ПРЕДИ ТОВА НЕ БИЛА ХВАЩАЛА ЧЕТКАТА, А СЕГА ПРАВЕЛА ВСИЧКО СЪС ЗАМАХ.

„Рисувам и пръскам боя по дънкови дрехи, якета, елечета, дънки, както и по тениски, а по този начин ги правя уникални и различни от всичко, което се предлага на пазара. Правя и надписи. Боите, които използвам, са на водна основа, перфектно съдействащи с материите. Рисунките са много трайни, не избледняват и не пускат боя, с която да се оцветят другите дрехи в пералнята“, обясни жената.

Споделя, че една рисунка й отнема обикновено 2 – 3 дни. Една от услугите, които предлага и все още изпълнява, е да рисува и върху дрехи на клиенти. В началото била силно притеснена да не повреди или развали облеклата, но с времето станала сигурна в себе си.

Жената сподели, че макар всички да се възхищават на творбите й, хората в железничарския град трудно се решават да носят такива дрехи. За сметка на това има клиенти по интернет от различни точки на страната, както и интерес дори от Прага.

СПОРЕД НЕЯ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СЛЕДВА ИНТУИЦИЯТА СИ, за да постигне успех. Не съжалява, че е затворила магазина си, и вярва, че един ден отново ще се радва на свое място, където да продава оригиналните си дрехи.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Горнооряховка вдъхва с рисунки нов живот на дрехи втора употреба"

  • 03.07.2018 в 12:27

    Да, за съжаление, пазарът на такива артикули в Бг е ограничен, но в чужбина би намерила клиенти. Пожелавам й успех!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!