46 четения

„Топлофикация ВТ“ ще топли старата столица с люспи от слънчоглед

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА „ТОПЛОФИКАЦИЯ ВТ“ ЗАДВИЖИ ПРОЕКТ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВОТО НА ГОРИВНАТА СИ ИНСТАЛАЦИЯ. Любопитното е, че като основен енергоносител за съоръженията й ще станат люспите от слънчоглед, които са доста калорични, информираха от дружеството. Разработката за промяната на начина за подгряване вече е внесена за съгласуване в регионалната екоинспекция в старата столица и местното кметство, разбра „Борба“. Досега парното и топлата вода за града се осигуряваха чрез подгряване с природен газ и мазут. С пълна реконструкция обаче котлите ще работят със слънчогледова люспа.

Новият проект предвижда димните газове от новото гориво да се отвеждат през 100-метровия комин на топлоцентралата, което ще намали драстично емисиите на фини прахови частици. В момента част от котлите на фирмата работят чрез когенератор, задвижван от природен газ и дървесен чипс, който обаче е по-скъп от слънчогледовите люспи.

В ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН ТОПЛОЦЕНТРАЛАТА ЩЕ ИЗРАЗХОДВА ПО 1500 КГ НА ЧАС ПЕЛЕТИ ОТ СЛЪНЧОГЛЕДОВА ЛЮСПА. Паралелно се предвижда и ремонт на коминната инсталация. Един от основните производители на подобен енергоносител е ресенската фирма „Росина ойл“1. Още няколко други дружества в региона също правят екобрикети от люспи, които се добиват от слънчогледови семки, отпадък от маслобойни предприятия.

С. НАЙДЕНОВ

2 коментара за “„Топлофикация ВТ“ ще топли старата столица с люспи от слънчоглед

 • 04.07.2018 в 13:23
  Permalink

  А дано се оправят нещата, че тая зима дълго бяхме без парно и топла вода. Успех и без аварии!

  Отговор
 • 04.07.2018 в 13:51
  Permalink

  От едната страна „Кроношпан“, от другата „Топлофикация“ с люспите – на „Пишмана“ да му мислят.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *