Горещи новиниНовиниОТ АРХИВА

Закриха девет паралелки в областта още след първо класиране

СЕДЕМ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПАРАЛЕЛКИ С 9 ПРОФЕСИИ В ТЯХ И ДВЕ ПРОФИЛИРАНИ ПАРАЛЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ в област Велико Търново бяха закрити със заповед на началника на Регионалното управление на образованието Розалия Личева още след първото класиране. 84 са всички паралелки, които бяха утвърдени за областта – 55 професионални и 29 профилирани.

1579 са заявленията, подадени за участие в първото класиране, което беше обявено вчера. 300 ученици не участват в него поради различни причини. Някои от децата не са се справили с изпитите за завършен VІІ клас, някои са избрали да заминат за друга област или държава.

Професионалната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново отново не успя да привлече ученици за хуманитарната си паралелка и тя няма съществува. Закрита е и едната от двете одобрени паралелки в профил „Предприемачески“ в СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш.

По три професионални паралелки бяха закрити във Велико Търново и Горна Оряховица и по една в общините Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов. „Някои от тези паралелки са от по две професии и за да бъдат структурирани, са нужни по 13 деца във всяка една професия.

СУ „Владимир Комаров“ в старата столица остава без паралелката си по автоматизация на непрекъснатите производства. От цяла паралелката по организация на хотелиерството в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ остава половинка и ще бъде комбинирана със специалността „Туристическа анимация“. Напълно закрита обаче е половин паралелка „Екскурзоводско обслужване“ в търновската гимназия заради липсата на желаещи да учат в нея.

В Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в Горна Оряховица са закрити две професии в една паралелка – машини с цифрово програмно управление и машинен техник. И двете професии са били заявени като половинки с по 13 ученици.

Две половинки са закрити и в Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Буров“ в Горна Оряховица – „Моден дизайн“ и „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“. Две половинки в една паралелка са закрити и в Професионалната гимназия по жп транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в железничарския град – „Техник по автоматизация“ и „Техник по жп техника – локомотиви и вагони“. ЗАКРИТА Е И ЕДИНСТВЕНАТА В ОБЛАСТТА ПАРАЛЕЛКА ЗА ПЪРВА СТЕПЕН НА КВАЛИФИКАЦИЯ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОБУЧЕНИЕТО В НЕЯ Е САМО ДО Х КЛАС И ТЯ Е В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО АГРАРНИ ТЕХНОЛОГИИ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ“ В ПАВЛИКЕНИ. Професията за тази паралелка е била „Озеленяване и цветарство“, но нито един ученик не е подал документи, за да удостовери желанието си да учи в нея. Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ остава без две професии – банково застрахователно и осигурително дело и оперативно счетоводство. И двете професии са били заявени като половинки с по 13 ученици, но не е имало достатъчно желаещи да ги изучават.

ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“, ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО са двете училища, приели ученици с най-висок бал. С 492,5 точки от 500 възможни влиза първият ученик в паралелката по немски и математика в ПМГ. Вторият по бал с 468,1 точки е приет в паралелката „Софтуертни и хардуерни науки“ на ПМГ, третият е вече ученик на Езикова гимназия в класа по френски и английски с 466,5 точки.

От 4 до 6 юли включително е записването след първото класиране. Всички приети ученици трябва да отидат в училището, в което са класирани, и да се запишат или, ако не са доволни от специалността, в която са приети, да подадат заявление, че искат да участват във второто класиране. То ще излезе на 12 юли. След това ще бъдат обявени свободните места и от 20 до 24 юли ще бъде направен третият етап на приема. Тогава неприетите според желанията си ученици, имат право да пренаредят специалностите, за които кандидатстват. Те обаче рискуват да имат твърде ограничен избор, защото паралелките ще бъдат попълнени, коментира Розалия Личева. И обобщава, че на този етап 52 деца са написали по-малък брой желания, поради което не са приети никъде. Тези ученици очакват автоматично втория етап на класиране.

ТРИ ЗАЩИТЕНИ ПРОФЕСИИ ИМА В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПОРЕД КЛАСИФИКАТОРА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА. В училищата има обявен прием и по пет професии, които пък са включени в списъка със специалности, за които се очаква до пет години да има сериозен недостиг на кадри. Тези паралелки няма да бъдат закрити, защото се позволява в тях учениците да са по-малко от задължителния минимум от 18 деца в клас.

Електрообзавеждане на жп техника и осигурителни и комуникационни системи в жп инфраструктурата са две от защитените професии. Те са обявени в гимназията по жп транспорт в Горна Оряховица. Третата е „Спедиция, транспортна и складова логистика – спедитор логистик“ в Професионалната гимназия по транспорт „Васил Друмев“ в Стражица. В тези паралелки трябва да се запишат поне по 9 ученика, за да продължат класовете да съществуват. Държавата ще дофинансира тези професии с 85% от стандарта за един ученик. А за професиите от втория списък дофинансирането е в размер на 50,5%.

В него са включени професиите на Гимназията по електротехника и електроника „Ломоносов“ – електротехник, на Професионалната техническа гимназия – техник по транспортна техника и на гимназията по жп транспорт – техник локомотиви и вагони. И трите училища са в Горна Оряховица. Другите две професии са в Стражица. Едната се изучава в средното училище и е производител на хляб и хлебни изделия, а втората е в професионалната гимназия – подемно-транспортна техника.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Закриха девет паралелки в областта още след първо класиране

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *