Кметове гъбари берат манатарки като бомбета из Великотърновско

СЕЛСКИ КМЕТОВЕ – ПОСЛОВИЧНИ ГЪБАРИ, ИМА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. През последната седмица някои от тях се радват на голям успех и се шегуват помежду си, че са „истински мор“ за манатарките, а останалите гъбари ги молят да не излизат, за да има и за тях, разбра „Борба“. Сред гъбарите в местната власт изпъква управникът на балканското село Войнежа и още няколко махали Стефан Стефанов. „Чакам още ден-два и през уикенда ще направя голям излет. Тогава ще се появят най-добрите гъби в нашия район, който е на по-голяма надморска височина. В момента ходя по-надолу, имам си места. Прави впечатление, че младите манатарки тази година са без червеи. Открих една колкото бомбе. Не съм я мерил, но сигурно бе над 2 кг. Тази година манатарките са прекрасни. Предполагам, че и времето оказва ефект“, разказа Стефанов.

Голям гъбар е и кметът на Дичин Николай Теодосиев. И той може да се похвали с голяма слука след валежите в района на селото, което управлява. „Обичам природата и през уикенда ходих в района на Ново село. Доста манатарки и пачи крак събрах. Пълно е с народ, който бере гъби. Отсега дичинчани плануват излети през почивните дни“, разказа Теодосиев.

Всичко свързано с природата, включително гъбарството и особено риболова, са голямата страст и на новоселския кмет Христо Христов. „Мода е сред колегите кметове да ходят за гъби, скоро ще се изненадат от моите постижения. Имам изпитани места, на които ходя от години. Манатарките са изключително мезе и няма как да пропусна“, разказва и той.

ЕДНО ОТ НАЙ-ПРИМАМЛИВИТЕ В МОМЕНТА ЗА ГЪБАРИТЕ МЕСТА Е РАЙОНЪТ ОКОЛО ВЕТРИНЦИ. От сутрин до вечер – вече цяла седмица, берачи, придошли отвсякъде, търсят манатарки, за които тази година природата е доста щедра. Подобни количества гъбарите не помнят да са намирали поне от 10-15 години. Огромен е и напливът в Еленския балкан, където още се говори за „подвига“ на местния жител Иван Станев, който след един излет докарал на центъра на селото цяла каруца с гъби. Манатарките са и добър източник за доходи, като с настоящата слука по-опитните гъбари си докарват по 1500 – 2000 лв. на седмица.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. личен архив

One thought on “Кметове гъбари берат манатарки като бомбета из Великотърновско

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *