186 четения

Образователното министерство даде Великотърновския университет на прокурор заради дипломите на 170 италианци

ВТУ отхвърли като необосновани обвиненията

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДАВА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ НА ПРОКУРОР ЗАРАДИ НЕРЕДНОСТИ ПРИ ОБУЧЕНИЕТО НА ИТАЛИАНСКИ ГРАЖДАНИ. Решението на образователното ведомство е взето след извършената проверка на достоверността на взето решение на Академичния съвет по отношение на признаване на висшето образование на 170 италиански граждани, които са получили свидетелства за учителска професионална квалификация във ВТУ. Проверяващите са установили сериозни нередности и са съставили редица предписания на ръководството на търновския вуз. „Във връзка с поставения в сигнала въпрос дали е осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс, е сезиран главният прокурор на Република България“, се казва в официалната информация, изнесена от МОН.

„ДА СЕ ОБЕЗСИЛЯТ СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ „УЧИТЕЛ“, издадени на италианските граждани в нарушение на Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“, приета с постановление на Министерския съвет от ноември 2016 г., да се потърси дисциплинарна отговорност от всички длъжностни лица, допълнили протокола от заседанието на Академичния съвет на университета от 18.04.2016 г. с несъществуващо решение по т. 4.4.6.“, са решенията на МОН след направената проверка.

Проверката е извършена през април тази година по нареждане на министъра на образованието и науката. Назначената със заповед на министър Вълчев комисия е проверявала достоверността на взето решение на Академичния съвет по т. 4.4.6. за признаване на висше образование на 170 италиански граждани съгласно протокола от заседанието на съвета на 18.04.2016 г., обстоятелствата и причините, поради които цитираният протокол е допълнен с несъществуващо решение, както и установяване на лицата, обявили това решение на интернет страницата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

За установените факти е съставен констативен протокол. Направени са и препоръки до ректора на висшето училище проф. Христо Бонджолов. Според тези указания Контролният съвет на ВТУ трябва да извърши проверка по Закона за висшето образование за установяване на наличие на нарушения при издаване от Великотърновския университет на свидетелства за професионална квалификация „учител“ на италианските граждани, записани и незаконосъобразно обучавани в Европейския политехнически университет в Перник. Свидетелствата за професионална квалификация „учител“, издадени на италианските граждани, трябва да бъдат отменени, а от всички длъжности лица, които са допълнили протокола от заседанието на Академичния съвет, трябва да бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Също така трябва да бъде актуализиран правилникът за дейността на Информационния център на университета, в който действията на оторизираните потребители да бъдат ясно дефинирани, в длъжностните им характеристики да бъдат разписани правила за достъп до публикуване на данни в информационната система.

„МНОГО ЛИЧНА И ПОРЪЧАНА Е ТАЗИ АТАКА, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ТЯ УДРЯ НЕ САМО МЕН, А НАЙ-ВЕЧЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Уволнените от мен хора ме нападат, но да нападат мен, е едно, а да нападат университета – различно, и се опасявам, че така може да бъде провалена акредитацията на вуза, както се случи със Стопанската академия в Свищов“, коментира вчера ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Той е категоричен, че писмото на министър Вълчев, което вече е пристигнало в университета, изобщо няма този заповеден тон и не съдържа заплахи за даване на университета на прокурор, каквито се съдържат в становището, качено на сайта на МОН.

Проф. Бонджолов беше категоричен и в това, че с италианските граждани университетът няма проблеми. Цялата хронология по случая, как се е стигнало до взимането на всички решения около обучението на италианците, е описана и качена в сайта на ВТУ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

8 коментара за “Образователното министерство даде Великотърновския университет на прокурор заради дипломите на 170 италианци

 • 04.07.2018 в 21:28
  Permalink

  Не им стигат итлианците в махалата, че и от Италия си внасят.

  Отговор
 • 05.07.2018 в 10:29
  Permalink

  Само италианците с издадени дипломи на учители да бяха …

  Отговор
 • 05.07.2018 в 11:48
  Permalink

  Пенсионирай Стоян Буров, който е на 68г. и по правилника на ВТУ не може да заема ръководна длъжност и нещата може и да потръгнат. А агента Пламен Легкоступ си е още в Китай. 3 години. За него трудово-правен кодекс нямали. Прокурорска проверка нямали. Все въпроси-на които няма отговор.

  Отговор
 • 05.07.2018 в 13:55
  Permalink

  Кой взе парата – Буров или другия. Кега ще има сеири.

  Отговор
 • 05.07.2018 в 15:59
  Permalink

  Сеири има, секири трябват. Май Буров взема парата, а другият се подписва. Прокурори трябват.

  Отговор
 • 05.07.2018 в 16:39
  Permalink

  Педагогическия факултет, нещо са го бройнали Буров и другия

  Отговор
 • 08.07.2018 в 9:57
  Permalink

  Нещата са прости. Ректора реално е отстъпил управлението на ВТУ на алчнияк селяк Буров, които е зам. 12г. Буров който добре върти мушенгии още от времето на Харалампиев, взема поръчката от т.нар Пернишки университет и ВТУ, просто издава дипломи без обучение, защото има акредитация. ВТУ няма профилиран италиански в обучението по педагогика. Разбира се ръководствата на двата университета си поделят комисионните. Първоначалния ръководител на програмата Валентин Спиридинов заради това си подаде оставката.

  Отговор
 • 09.07.2018 в 13:20
  Permalink

  „Уволнените от мен хора ме нападат, … “ Защо са уволнени тези хора?
  Кои точно преподаватели са участвали в обучението? Може ли ВТУ да издаде дипломи на обучаеми, ако в тяхното обучението не са включени щатни преподаватели на ВТУ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *