Д-р Моника Курдова: "За да бъде добър един лекар, той трябва и да е добър човек" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Д-р Моника Курдова: „За да бъде добър един лекар, той трябва и да е добър човек”

Публикувана на: 06.07.2018г. 7032 прегледа

Като дете д-р Моника Курдова от Велико Търново подреждала куклите си в редица, преслушвала ги с медицински слушалки и още тогава заявила, че нейната мисия в живота е да бъде лекар. Днес тя е на 29-години и всеки ден облича бялата манта, за да помага на пациентите в Спешно отделение и звеното по нефрология и хемодиализа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. А в свободното си време чете медицинска литература и често реагира на молби от роднини, приятели и дори съседи, които имат някаква здравословни оплаквания. Казва, че го прави с удоволствие и радост, че може да помогне, защото Хипократовата клетва за нея не важи само в рамките на работния ден.

Д-р Курдова е специализант в отделението по нефрология и хемодиализа вече трета година. Завършила е профил химия и биология в ПМГ „Васил Друмев“ , а после Медицинския университет в Плевен. За разлика от многото млади доктори, тръгнали към Германия и другите богати европейски страни, тя дори не си помисляла да емигрира. За нея най-правилното е, когато човек завърши в родната си страна, която е инвестирала пари и време в неговото образование, той да остане да бъде полезен именно в нея. Още повече, когато става дума за здравеопазване. Решава да се върне в родния си град, защото е убедена, че добрите медици не бива да са съсредоточени само в София, а да бъдат и в по-малките населени места.

Споделя, че е първият лекар в семейството, а родителите й са много горди с избора й на професия. Нефрологията пък била най-интересната специалност за нея, още повече че Моника имала такива здравословни проблеми, които преодоляла.

„Търновската болница е на много добро ниво, чувствам се сигурна в подготовката си, защото д-р Недялкова, д-р Вълкова, д-р Бакърджиев и д-р Димитров са прекрасни специалисти, които не пестят сили и съвети за мен“, твърди тя.

29-годишната търновка казва, че за нея всеки пациент е интересен и заслужава уважение.

„Вярвам, че един добър лекар трябва да бъде и добър човек, за да вниква в проблемите, защото излекуването не е само назначаване на терапия и извършване на процедури“, коментира д-р Курдова.

По нейни думи хората с болни бъбреци се увеличават. Това се дължи на ръстта на диабетните заболявания, които с годините водят до бъбречна недостатъчност и на кардиологичните пациенти, които също имат такива проблеми.

От пролетта младата лекарка дава дежурства и в Спешно отделение, където се сблъсква с всички възможни заболявания и състояния и за да се справи, е нужна физическа и психологическа издръжливост. В месеца кара минимум три 12-часови смени, но никога досега не е попадала на агресивни пациенти.

„Смятам, че това се дължи на факта, че винаги проявявам уважение към всеки и обяснявам спокойно и обстойно какво му има. Когато даваш цялото си внимание, няма логика да бъдат агресивни, виждат, че правиш всичко по силите си и което трябва, и работата върви нормално“, казва Моника.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Д-р Моника Курдова: „За да бъде добър един лекар, той трябва и да е добър човек”"

 • 06.07.2018 в 15:09

  Хайде, хайде, не на мен тия ! Мизерията в болницата и неподготвеността на лекарите в Търновската болница са известни на всички. Мръсотията и упадъка се виждат. Не е емигрирала, защото или има роднини тук, за които да се грижи, или не знае език на съответното ниво. Болен ли си – тичай в Плевен, там и отношение към пациента има, и база, а парите и тук ще ти ги вземат.

  Отговор
  • 09.07.2018 в 11:06

   За мрънкащите никога няма угода!

   Отговор
 • 06.07.2018 в 15:59

  Браво! Има и други млади качествени доктори…..

  Отговор
  • 06.07.2018 в 16:09

   Вярно има и други млади специалисти като д-р Грета Данкова : ) 🙂
   Поздрави и успех!

   Отговор
 • 06.07.2018 в 16:39

  Явно някой симпатизира на доктор Данкова? Или така ми се струва.

  Отговор
 • 06.07.2018 в 23:05

  Чудесни думи на д-р Курдова! Аз знам, че тя говори от душа, а не празни приказки … клишета! Говори и прави това, което мисли, а истината е, че е невероятно добър ЧОВЕК …добра душа. Тихо и скромно момиче, което се труди и постига всичко съвсем сама. Вярвам в нея и я подкрепям! Обичам те Мони! Гордея се с теб и всички млади хора, които израснахте пред очите ми и съм безкрайно щастлива, като чета и гледам вашето развитие…. Правете каквото трябва, пък да става каквото ще!!! …. Българинът е винаги мнителен, подозрителен … недоволен и мрънкащ! Но вие млади хора преглътнете това и продължавайте да градите бъдещето – вашето – на добри, можещи и знаещи хора, със самочувствие … и нашето … на остаряващи , мрънкащи ваши пациенти!!!

  Отговор
 • 07.07.2018 в 21:00

  Браво, Мони! Страхотен човек, напълно подходящ за професията лекар! Продължавай в същия дух, Бъди все така съвестна и помагай на хората!:)

  Отговор
 • 07.07.2018 в 22:42

  Позна eli . Доктор Курдова успех в личен план и предайте моля Ви специални поздрави от мен на красиватата докторка Данкова!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!