Весела Лечева след приемните за граждани: „Пенсионерите очакват по-евтини билети за градския транспорт“

Приемна с граждани в три общини – Велико Търново, Елена и Златарица, организира народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева.

В старата столица дойдоха възрастни хора, които разказаха за успехите на тяхната самодейна група и се оплакаха, че за всяко участие във фестивали и надпявания трябва да молят спонсори за подкрепа. „Липсата на закон за възрастните хора ограничава възможностите за финансиране на подобна дейност и макар на много места самодейците да срещат добро отношение от страна на местните кметове, проблемът с осигуряването на нужните средства остава. През 2017 г. БСП внесе в Народното събрание проекта на закон за възрастните хора, който мнозинството отхвърли. Чрез този закон се гарантираха средствата за социална политика и статутът на пенсионерските клубове. Той може да помогне и за социалното включване на възрастните хора, и за финансирането на техните инициативи“, коментира Весела Лечева. Целта на законопроекта беше да се създаде национална стратегия за пълноценен и активен живот за хората над 60-годишна възраст.

Пенсионерите се оплакаха, че цената на билетите за градския транспорт във Велико Търново е висока и няма намаление за възрастни хора. Весела Лечева се ангажира заедно с общинските съветници от БСП да отстояват темата в местния парламент, като се намери начин за подпомагане – чрез отстъпка в цената, чрез месечен брой безплатни билети или по друг подходящ начин.

В Елена земеделски производители коментираха неяснотата със собствеността на пустеещите бивши животновъдни ферми. Към тях има инвестиционен интерес за възраждане на дейността им, но поради неяснота в закона е трудно да се уточни кой ги притежава след ликвидацията през 90-те години.

Изграденото с европейски средства водоснабдяване за с. Лазарци и няколко махали в Еленския балкан не е пуснато в експлоатация. Проблемът с безводието в селото е от десетилетия, а хората черпят вода от собствени каптажи. Липсата на вода засяга и изградените къщи за гости, разказаха присъстващите на приемната.

В балканския град хората негодуваха и от качеството на законодателната работа в Народното събрание, и от неработещата администрация, която ги разкарва от гише на гише. „Напрежението в управляващото мнозинство е видимо. То не може да даде устойчиви работещи решения на проблемите“, отговори Весела Лечева.

Състоянието на пътищата и липсата на средства за ремонти по републиканската пътна мрежа посочи кметът на община Златарица като основен проблем. Пред Весела Лечева кметът подчерта, че общината е в омагьосан кръг – от една страна е малка и не може да кандидатства за европейски средства, а от друга – държавно финансиране няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *