608 четения

Британски концерн купи сладоледите „Дени“

Unilever придоби „Сладоледена фабрика“ – Велико Търново, която е втора по продажби у нас.

МОЩНИЯТ БРИТАНСКИ КОНЦЕРН UNILEVER КУПИ ЕДНА ОТ НАЙ-ПРОСПЕРИРАЩИТЕ КОМПАНИИ ОТ РЕГИОНА – „СЛАДОЛЕДЕНА ФАБРИКА“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Сделката за прочутите сладоледи „Дени“ е факт, като за нея предстои единствено одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Цената, на която е придобита фабриката, не е обявена, но наша проверка показа, че става дума за 8-цифрена сума в евро. Преди две години „Сладоледена фабрика“ отвори ново предприятие в промишлената зона на Дебелец за близо 10 млн. лв., след което оборотът на дружеството чувствително нарасна, за да стигне 12 млн. лв. за 2017 г. Икономическите показатели на местната фирма, която създаде предприемачът и бивш кандидат за кмет на старата столица Цветан Цветанов, са направили впечатление на британците и още в началото на миналата година те са започнали преговори за сделката.

„Сладоледена фабрика“ е основана през 1993 г. от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев. Освен тях сега съдружници са и синовете на Цветанов – Александър и Вилиян.

ЛЮБОПИТЕН ДЕТАЙЛ Е, ЧЕ ЗАРАДИ КАЧЕСТВАТА СИ ЦВЕТАНОВ Е ПОКАНЕН ЗА ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ НА UNILIVER и практически ще продължи да управлява и бившата си фирма. В момента сладоледите „Дени“ са втори по пазарен дял, но с новия инвеститор позициите ще се променят. Само тази година инвестициите във фабриката са за над 3 млн., като предстои и отварянето на логистична база в Стара Загора.

КОИ СА НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА „ДЕНИ“

Unilever е водещ доставчик на продукти за красота и лична хигиена, домашни грижи, храни и напитки, които достигат до 2.5 млрд. потребители дневно в над 190 страни. Корпорацията има 161 хил. служители, отчита продажби за 53.7 млрд. евро през 2017 г. и притежава над 400 марки, сред които Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann, Lipton, Wall, PG Tips, Ben & Jerry’s, Magnum, Lynx. През 2011 г. компанията стана собственик на сладоледите „Дарко“, като придоби права над марките, дистрибуторската мрежа и производствените линии.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка архив „Борба“

8 коментара за “Британски концерн купи сладоледите „Дени“

 • 06.07.2018 в 3:43
  Permalink

  Поредната перачница. Вижте какво стана с Престиж.л Трябва да си луд да си продадеш детето, освен ако не ти го вземат на сила.

  Отговор
 • 06.07.2018 в 3:52
  Permalink

  Поредният удар по БГ бизнеса. След Престиж следващата перачница. Поредните бели роби на алчните капиталисти. Кой си дава детето без бой. Даваш ли, даваш Балканджи хубав бизнес на чужд изедник??

  Отговор
  • 06.07.2018 в 16:59
   Permalink

   До навит маркуч или олигофрена без име: Ти нормален ли си? Може би офертата е невероятно добра, че да се откажат. Какво значи дете? Това е бизнес. Живеем в демокрация. Никой на никого не е извивал ръце. Това е добра новина за българския бизнес като цяло. Хората си запазват работата, а новия собственик със сигурност ще отвори и нови работни места. Иди се прегледай. Гледаш много сериали и живееш в някакъв излислен свят.

   Отговор
  • 07.07.2018 в 14:50
   Permalink

   Глупости на търкалета. Давал си детето. Какво дете бе, тъпак? Представи си компания, в която са вложени 20 милиона. Само че не са неговите, а 18 са дълг към банка. И му дават примерно 10 млн чисто плюс отърване от заемите. Ти какво предпочиташ – фабрика + 18 млн дълг и планове след 10 години да си на чисто или 10 млн в брой + директорски стол с 10хил лв заплата, да не си харчи милионите за месечни разходи. Не си продава детето, а осребрява разработката си. Ако не продаде, не само 10 млн няма да има, а няма гаранция, че няма да е фалирал след 5 години.

   Отговор
 • 06.07.2018 в 13:35
  Permalink

  А вие какво направихте, че да съдите другите. То си е негово. Собственикът се разпорежда с имуществото си.
  П. П. Комунизмът много Ви е увредил.

  Отговор
  • 09.07.2018 в 11:02
   Permalink

   А теб пък капитализма…..

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *