Увеличават се семействата, инвестирали в съхранение на стволови клетки

7 НА 100 ОТ РОДИЛКИТЕ В ОБЛАСТТА СА СЪХРАНИЛИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ в чуждестранна банка за запазване на биологично-терапевтичния материал. Интересът към популярния метод, често определян като панацея, е голям, но поради финансови причини много семейства се отказват от него. Извличането на стволовите клетки става непосредствено след раждането, напълно безболезнено е и се прави от флеботомист. В старата столица процедурата се прави от четирима оторизирани за целта специалисти.

Стволовите клетки са изключително полезни за съвременната медицина, защото помагат за пълното излекуване на над 85 тежки и редки заболявания и третиране на над 400 болести. Те могат да се трансформират в друг тип и по този начин стават инструмент за възобновяване, възстановяване или изграждане отново на увредени органи и тъкани в човешкото тяло. Могат да бъдат трансплантирани на всеки член на семейството през следващите 50 години.

Преди 5 години процедурата е била пожелана и реализирана предимно от родители от големите градове – София, Пловдив и Варна. Сега вече тази възможност използват семейства и от по-малките населени места, след като една от фирмите, координираща дейността, започна популяризирането на метода по време на инициативата „Ден на отворените врати” в родилно отделение на търновската болница. Цените за съхранение на материала за период от 20 години е малко над 4000 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.