Новини

С турнир беше открит клубът на „Ю-Ги-О“ обществото във Велико Търново

С ТУРНИР В СЪБОТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕШЕ ОТКРИТ ОФИЦИАЛНИЯТ КЛУБ НА ПОЧИТАТЕЛИТЕ НА ИГРАТА YU-GI-OH. Така старата столица стана четвъртият град в страната, където майсторите на тази игра ще си имат свое място, ще организират и участват в турнири, ще могат да усъвършенстват стратегиите си. 16 състезатели от Велико Търново, Габрово, Русе, Горна Оряховица, Стара Загора и София участваха в първия турнир на клуба. Той е наречен Stratos name и носи името на един от героите в картите, с които се играе.

„Идеята ни е всяка седмица да правим по едно състезание и веднъж в месеца да има демонстративни игри, които ще са за хора, никога не играли тази игра, но искат да се научат или поне да опитат. Освен това се надяваме много скоро да станем официален клуб на фирмата, която произвежда картите „Ю-Ги-О“ „Кунами“ и тогава най-добрите играчи ще получат шанса да се състезават в национални турнири, след това в европейски и в световни“, обяснява един от основателите на клуба Илиян Ивайлов. Той работи в проектантска фирма и от две години е запален по играта. Около хобито си се запознал с офицера от Българската армия Йордан Рашков и двамата решили да обединят около себе си Ю-Ги-О обществото във Велико Търново.

Играта е подобна на шах, т.е. трябва да умееш да предвиждаш няколко хода напред. Но се играе не с фигурки, а с карти, на които има нарисувани архетипни образи. В момента съществуват около 200-300 тестета, а картите и образите са повече от 15 000 лв.“, допълва още Илиян.

Yu-Gi-Oh е създадена по мотиви от японска анимация, като за автор на играта е сочен Казуки Такахаши. Играе се с три вида карти – чудовища, магически и капан карти. Всеки дуел започва с определен брой жизнени точки и целта е да елиминираш точките на противника, за което трябва да имаш стратегия, да можеш като в шаха да предвиждаш ходове напред, да знаеш чужд език – английски, френски, немски, испански, японски, за да можеш да разчетеш спецификата на всяка карта, описана на самата нея. Най-често се играе с карти на английски език, обясняват играчите.

Играчите си набавят карти, като ги купуват или си ги разменят. Във всеки комплект има по 9 броя и човек никога не знае какви точно карти ще има в пакета. Търсенето определя цената при търговията между играчите, някои от картите достигат и трицифрени суми. Особено скъпи са новите карти, които излизат и които влияят върху самата игра.

Около 20 души на възраст 20 – 25 г. играят YU-GI-OH във Велико Търново, иначе Фейсбук групата набровя повече от 130 маниаци. В страната играчите са вече над 2000.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *