71 четения

Инженерни гафове, найлонови торбички и запушени шахти са причина за дъждовните реки във Велико Търново

Зам.кметът проф. Камарашев: „Започваме почистване на над 1000 шахти”

НЯКОЛКО СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЧАСТИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА ОСТАВАТ ПОД ВОДА СЛЕД ВСЕКИ ДЪЖД, КАКТО И ЗА ДЪЖДОВНИТЕ РЕКИ, КОИТО ЗАЛИВАТ ГРАДА. Според зам.-кмета на община Велико Търново заради обилните валежи през последните няколко дни са наводнени части от намиращия се в ниското кв. „Чолаковци“. Независимо от падналите близо 100 литра на квадратен метър обаче, водите на Янтра са под критичния максимум. Проблем има единствено с язовира в Ресен в близост до хлебозавода, който е препълнен и с багери ще се копае канал, за да се изпразни.

„Започваме да почистваме шахтите, които се запушват и пречат на нормалния отток. Като прибавим и огромните количества вода, логичното се случва“, обясни проф. Камарашев. От кметството разкриха, че най-големият проблем се оказват… найлоновите торбички. 80 на сто от запушванията на шахтите са заради опаковки и торбички. Замърсяването и наводненията са в пряка зависимост. От днес започна почистването от наноси и боклуци на над 1000 отводнителни шахти във Велико Търново. Служители на общинското предприятие „Зелени системи” работят по съоръженията на улиците „Христо Ботев” и „Мальовица”. Операцията на Община В. Търново има за цел да осигури максимална проводимост на шахтите. Работата е възложена след разпореждане на кмета на старата столица Даниел Панов. С приоритет се работи по тези места, където има строителни обекти или се извършва друга стопанска дейност. Шахтите във Велико Търново бяха чистени и след края на зимния сезон. Тогава бяха изгребани остатъците от инертните материали, разхвърляни по уличната мрежа в града.

ИНЖЕНЕРНИТЕ ГАФОВЕ СА ДРУГА ГЛАВНА ПРИЧИНА ЗА НАВОДНЕНИЯТА. Емблематичен пример за това е пътен възел „Качица“, който е с лошо отводняване и шахти, които са недостатъчни и се намират на високи точки. Към кръговите се стича и целият обем вода от северните части на града като ул. „Краков“ се превръща в своеобразно речно корито. Струващият 10 млн. лв. пътен възел „Качица” става „плавателен”, тъй като по него се изсипват водите на града. Ул. „Краков“ пък е проектирана и изпълнена така, че по нея има една-единствена шахта. Правена бе набързо преди осем години в мандата на д-р Румен Рашев и така и не е реализирано отводняване. Така цялата водна маса се концентрира по нея и поема надолу към възела.

На самото пътно съоръжение има шахти, но те вече не могат да поемат целия дебит и заради обратните виражи, рожба на родния инженерен гений. Отводняването и шахтите са огромен проблем и за цялата стара част, кварталите „Картала”, „Акация” и самия център на града. Системата е проектирана за капацитет на Велико Търново от около 50 хил. души, но през годините населението и сградите са станали много повече. Инвестициите в нова ВиК мрежа пък станаха чак с приключването на първия воден проект, който обаче обхвана само централната част и не реши проблемите в северните и южните райони.

СПЕЦИФИКАТА НА ГРАДА И ТЕРАСОВИДНОТО МУ РАЗПОЛОЖЕНИЕ СЪЩО СА ГОЛЯМ ФАКТОР ЗА СВОЕОБРАЗНИТЕ РЕКИ, КОИТО ТРЪГВАТ ОТ СЕВЕР КЪМ ЦЕНТЪРА.

Това обаче ни спасява от трагедии и наводнения, които се случват в другите равнинни градове.

Според експертите тепърва във Велико Търново трябва да се акцентира върху оформянето на нова отводнителна система и направата на повече шахти, които да поемат дебита. Край самите бордюри пък е възможно да се вкопаят специални улеи, които помагат за нормалното оттичане на водата и я насочват към каналите. Това обаче е въпрос на общинска политика, тъй като трасетата са публична общинска собственост и техен стопанин е общината.

Безразборното строителство също е голям проблем. За да реализират бързи печалби, предприемачите вдигат сгради без вертикална планировка и отводнителни системи. Тук също кметството трябва да си влезе в ролята на контролен орган – да не допуска и да санкционира строежите, които не отговарят на нормите, но въпреки това се експлоатират и разпродават.

БЕТОНИРАНИТЕ ШАХТИ – друг голям проблем за града!

На няколко места в града, незнайно защо шахтите са бетонирани. Едни от най-проблематичните са тези на „Беляковско шосе“ и ул. „Пейо Яворов“, които вместо ремонт бяха запълнени с бетон и асфалт. Така вместо да поемат водата на пиковите места, те я пропускат към центъра на града и наводненията, от които страдаме всяка година, са факт. От кметството обясниха неофициално, че това е станало, защото имало оплаквания от шума, който причинявали преминаващите по тях коли. Мнозина обаче подозират, че истината е друга и се корени в безпаричието и „работата през пръсти“.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “Инженерни гафове, найлонови торбички и запушени шахти са причина за дъждовните реки във Велико Търново

 • 10.07.2018 в 13:13
  Permalink

  Когато спрем да си изхвърляме боклуците по улиците, а не където трябва ще се запушват шахтите. Проблема не е само в липсата им, а и в НАС – да почнем да си опазваме града чист!!!

  Отговор
 • 10.07.2018 в 14:23
  Permalink

  Откриха големите инженери топлата вода! Шахтите се пълни с боклуци, от немърливост и от невежество. Отчасти хората са виновни, отчасти и управата. Но каквито избирателите, такива и управляващите ги. Циганките чистачки хвърлят в шахтите изметените листа и прочее, това е всекидневно явление, за какво говорим всъщност? Коментарът на професора е просто смешен.

  Отговор
 • 11.07.2018 в 0:31
  Permalink

  Ami taka stava kato se izbirat razni hvanati ot gorata „kapaciteti“ po rodninska i priqtelska vruzka!! Tezi upravnici da ne bi ot vchera da zhiveqt v grada i ne znaqt landshafta i osobenostite na grada ??? Takiva bezumiq gi nqma nikude po sveta, a za zavoite s obraten virazh, kato tezi na krugovoto do bolnicata naprimer – tam puk tezi umnici sa si za zatvora napravo….. Do koga shte gi turpite ??! Krayno vreme e nikoy da ne plashta danuci v tozi grad !!

  Отговор
 • 11.07.2018 в 10:12
  Permalink

  Шахтите в ЗОНАТА също са „асфалтирани „!Тук дъждовните реки са по целите улици и е невъзможно преминаването на пешаходци!ИЗЧИСТЕТЕ ГИ!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!