Педагози дискутираха успехите си по програмата на МОН „Твоят час“

ПЕДАГОЗИ ОТ ПЕТ УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА СПОДЕЛЯХА ДОБРИ ПРАКТИКИ В РАБОТАТА СИ ПО ПРОГРАМАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА „ТВОЯТ ЧАС“. В края на миналата седмица в Регионалното управление по образованието в старата столица се събраха учители, които работят с талантливи деца и с ученици с образователни затруднения.

Учителите говориха какво ги мотивира да се занимават с децата в извънкласните групи. Те споделяха опита си и за това как успяват да въвлекат в дейността си родителите, както и това какви са резултатите на учениците, които са участвали в групите по „Твоят час“. Опита си пред колеги споделяха учители от ОУ „Бачо Киро“, Спортното училище и Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново, от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Овча могила и от горнооряховската гимназия „Георги Измирлиев“

Повече от 13 000 ученици в областта са участвали в проекта „Твоят час“ през изминалата учебна година. Били са създадени 1101 групи в 81 училища в областта. В програмата не са участвали само Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров, Американският колеж „Аркус“ и училището за талантливи деца в Русаля.

Клубовете по интереси и групи за преодоляване на обучителни затруднения – това се двете направления, в които са работили учителите. Клубовете по интереси са били 658 и в тях са се занимавали близо 9500 ученици. Във второто направление групите са били 443 с включени в тях 3613 ученици. Най-много са групите за преодоляване на затрудненията в обучението по български език – 51 % от всички, показва справката на Регионалното управление на образованието. Следват групите по математика и английски език.

СУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш е училището, в което са били най-много сформираните групи за деца със затруднения – 19. Около 190 ученици са имали възможност да преодолеят пропуските си по различни предмети. СУ „Вела Благоева” във Велико Търново е направило 17 групи със 165 ученици и третото училище, в което са работили голям брой клубове, е СУ „Емилиян Станев”, където групите са били 16, а децата, ангажирани в тях, 150.

СУ „Емилиян Станев“ е гимназията с най-много и най-разнообразни клубове по интереси. Там са работили 48 групи с 600 ученици. ОУ „Бачо Киро” в старата столица и СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица са имали по 25 клуба.

Проектът „Твоят час” се финансира по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014 – 2020. Основната цел е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *