С "Борба" до Леденика. Пещерата някога е криела българските войводи, сега привлича туристи с уникално аудио-визуално шоу | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С „Борба” до Леденика. Пещерата някога е криела българските войводи, сега привлича туристи с уникално аудио-визуално шоу

Публикувана на: 11.07.2018г. 803 прегледа

ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА ОТПУСКИТЕ, А ТЕЗИ, КОИТО ОЩЕ НЕ СА СЕ СПРЕЛИ НА КОНКРЕТНА ДЕСТИНАЦИЯ, НЕКА ВКЛЮЧАТ В ИЗБОРА СИ ПЕЩЕРАТА ЛЕДЕНИКА. Ще останете приятно изненадани от този природен феномен, социализиран по модерен начин и приятен за почивка. Намира се на около 250 км от Велико Търново, в пределите на община Враца. Пещерата е една от най-популярните в България и датира от хиляди години. Редица легенди се носят за името й, като най-известните са, че е кръстена Леденика поради факта, че в дебрите й през зимата е непоносим студ, който вледенява подземните коридори. Според преданията там са се криели българските войводи по време турското робство и нито едно заптие не смеело да влезе да ги търси.

Днес пещерата продължава да е все така красива, а атрактивността й се допълва от уникално аудио-визуално шоу, подобно на „Звук и светлина”. То носи името „Воден спектакъл” и гали сетивата, базирайки се на 3D ефект. Композицията започва чрез мултимедийна прожекция върху реален воден екран. В рамките на тази част млада жена разказва историята на пещерата, а експресивната музика и мултимедийни анимации засилват емоционалността на преживяването и карат човек да затаи дъх. Прожекцията продължава 5 минути, а след това екскурзоводът развежда групата из дебрите на пещерата, за да разгледат уникалните сталактити и сталактони. Образуванията „Сокол”, „Великан”, „Къщата на Баба Яга” и „Дядо Коледа” са едни от най-впечатляващите и би било грехота, ако не им направите снимка за спомен.

Истинското чудо в пещерата обаче се намира в най-дълбоката й част. Там се е образувало т.нар. „Езеро на желанията”. Пътят към него е хлъзгав, стръмен и осеян с ниски „тавани”, затова човек трябва да върви към него приведен. Легендата гласи, че езерото сбъдва всички желания, които си намисли човек. Разбира се, нужно е копнежът да е реален, а не да поискате да познаете числата от големия джакпот на Националната лотария. Чудодейната процедура става чрез намисляне на мечта, пускане на стотинка и потапяне на ръката във водата.

На връщане от езерото може да се мине през два коридора. Древно предание гласи, че единият от тях изчиства греховете. Той е много тесен и е необходимо усилие, за да се прекоси. Завършва с голямо метално стълбище, което води до главната зала, където се прожектира „Водният спектакъл”.

Непременно носете със себе си дебела връхна дреха, защото в дебрите на пещерата е много студено и нищо чудно освен със страхотни спомени и впечатления от нея да си тръгнете и със сериозна настинка.

ЛЮБОПИТНА ПОДРОБНОСТ Е, ЧЕ МАКАР В ПЕЩЕРАТА УСЛОВИЯТА ЗА ЖИВОТ ДА СА СУРОВИ, ТАМ ЖИВЕЯТ НАД 50 ЖИВОТИНСКИ ВИДА. За някои от тях това е единственото място, където могат да съществуват, тъй като, ако излязат навън, умират. Един от обитателите е прилепът. Той обаче е напълно безобиден и по време на посетителската обиколка спи.

На тръгване от пещерата не пропускайте да се разходите из приказната алея с амфитеатър, която се намира в рамките на комплекса. Тя е осеяна с атрактивни скулптури, които най-силно биха впечатлили децата. Там е Баба Яга, триглаво бебе динозавърче, катеричка и т.н.

Феновете на пешеходния туризъм могат да продължат разходката си по двете екопътеки в близост до пещерата. Единият маршрут е Горно Оризово – Леденика и осигурява уникални гледки, а изминаването му отнема 4 часа. Другият – Враца –Леденика пък дава изглед към неповторимите скали в местността.

Единственият недостатък на цялото посещение е пътят до пещерата, който прилича на лунен пейзаж, обаче е само 10 – 15 км, така че си заслужава да бъде изминат.

Ако решите да отметнете Леденика като посетена българска забележителност, не пропускайте да се полюбувате на връх Околчица и да запалите свещ в Черепишкия манастир, които се намират в близост до пещерата.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!