25 хил. туристи слизат от круизи, за да слушат песнопения и да хапват арбанашка баница | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

25 хил. туристи слизат от круизи, за да слушат песнопения и да хапват арбанашка баница

Публикувана на: 11.07.2018г. 2604 прегледа

САМО ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА НАД 25 ХИЛ. КРУИЗНИ ТУРИСТИ СА ПОСЕТИЛИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И АРБАНАСИ, КАТО ТОЗИ ВИД ТУРИЗЪМ БЕЛЕЖИ ОГРОМЕН БУМ, информира Борислав Йорданов – директор на общинската туристическа фирма „Царевград Търнов“. Местното дружество е основен организатор на посрещането на групите. „Две компании имат договори за посещения от круизни кораби. „Балкан турс“ са довели над 18 хил. души от началото на годината, а „Дунав турс“ – повече от 7 хил.“, обобщи Йорданов и допълни, че интересът към тази дестинация е огромен. Пасажерите на круизни кораби по Дунава, които идват най-често от Виена или Будапеща, слизат в Русе и с автобуси идват до старата столица и Арбанаси. Заради гостите вече са ремонтирани и всички улици в селото, което е със статут на архитектурен резерват.

ГОСТИТЕ СЛУШАТ УНИКАЛНИ ЦЪРКОВНИ ПЕСНОПЕНИЯ И СЕ РАЗХОЖДАТ ИЗ МЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ И В КОНСТАНЦАЛИЕВАТА КЪЩА. Кулминацията на обиколките им, които включват и Царевец, е обяд в типична арбанашка къща. Круизните туристи пият арбанашка ракия и похапват жили в гърне и местни специалитети, приготвени на място.

„Прави впечатление, че западняците искат да опитат местни, типични за региона продукти. Догодина очакваме още по-голям ръст от круизни туристи и вече обмисляме посещенията да включват и обиколки в Никополис ад Иструм“, коментира още Борислав Йорданов.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "25 хил. туристи слизат от круизи, за да слушат песнопения и да хапват арбанашка баница"

  • 12.07.2018 в 8:16

    На Царевец не стъпват въобще, а манджите ги ядат в редторантите на кмета! Да ни е жив и здрав!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!