Учени предложиха на доброволци да се превъплътят в Алберт Айнщайн | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Учени предложиха на доброволци да се превъплътят в Алберт Айнщайн

Публикувана на: 12.07.2018г. 214 прегледа

Испански учени направиха експеримент с доброволци, като ги накараха да се почувстват в тялото на Алберт Айнщайн с помощта на виртуална реалност и установиха, че това „отключва умствени ресурси, до които обикновено нямат достъп“, съобщи Прес асосиейшън.
Участниците – само мъже, са попълнили въпросници, за да бъдат оценени способностите им да решават задачи, да планират, каква е самооценката им и дали имат предразсъдъци към другите хора. След като се почувствали като Айнщайн във виртуалната реалност всички, особено тези с ниска сомооценка, се представили по-добре на когнитивните тестове в сравнение с хората, които се превъплътили в обикновени смъртни.
„Виртуалната реалност може да създаде илюзия за чуждо тяло, което да замени вашето. Това се нарича виртуално превъплъщение – обясни д-р Мел Слейтър от университета на Барселона. – Като се потопят във виртуална среда, участниците могат да видят това ново тяло, отразено в огледало. То съвсем точно възпроизвежда движенията им и създава силна илюзия, че виртуалното тяло е тяхно“.
Учените са убедени, че виртуалното приемане на тялото на много интелигентен човек е накарало участниците да мислят за себе си различно и това е отключило част от мозъка, която иначе остава недостъпна. Резултатите са насърчаващи, че по този начин е възможно да бъде помогнато на хора с много ниско самочувствие, макар и да не е известно дали ефектът е траен.

ИЗТОЧНИК: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!